Empty spaces in functioning of cities - Majorek, Agnieszka Bernadeta (Studia Miejskie, 2019)
W artykule przedstawiono różne podejścia do identyfikacji pustych przestrzeni. Trudność w ich zdefiniowaniu polega na tym, że należy szukać „nicości”. Ale co to znaczy, że przestrzeń jest pusta? Czy są takie miejsca w mieście? Jeśli tak, to jaką rolę pełnią? Celem artykułu jest zdefiniowanie i wskazanie cech charakterystycznych dla szczególnego rodzaju przestrzeni, jakim jest tzw. przestrzeń pusta. Zaprezentowano wyniki badań polegających na wyznaczeniu pustych przestrzeni w Świętochłowicach, podczas których przeprowadzono obserwacje i nieustrukturyzowane wywiady. Ponadto przeanalizowano dokumenty planistyczne miasta oraz jego plany inwestycyjne w celu określenia funkcji, jakie te przestrzenie pełnią w mieście.