Tolerancja w islamskim modelu prawnym - Edaich, Said (Studia Oecumenica, 2014)
Czytając o tolerancji religijnej jesteśmy zmuszeni uwierzyć, że ta zasada pojawiła się w epoce oświecenia dzięki jakiejś filozofii czy systemowi politycznemu. W rzeczywistości oświecenie przyniosło tylko odzyskanie tolerancji, która wcześniej była skonfiskowana przez praktyki religijne i polityczne. Aby zrozumieć tolerancję w religiach monoteistycznych, musimy pamiętać, że była ona w swym aspekcie instytucjonalnym i praktycznym zdefiniowana już w świętych księgach tych religii.