Does a Denomination Matter? Differences in Religiosity and Value Systems between Catholics and Anglicans - Krok, Dariusz; Cholewa, Marcin (Studia Oecumenica, 2021)
Celem niniejszego artykułu empirycznego jest zbadanie różnic między dwoma wyznaniami chrześcijańskimi: katolikami i anglikanami w zakresie religijności i wartości. Religijność mierzona była w wymiarach centralności religijności i religijnego radzenia sobie, natomiast system wartości zawierał wartości hedoniczne, witalne, estetyczne, prawdy, moralne i święte. Ponadto oceniano potencjalne związki między wymiarami religijności i wartości. Sto pięćdziesiąt jeden osób (75 katolików i 76 anglikanów) wypełniło trzy kwestionariusze: Skalę Centralności Religijności, Skalę RCOPE oraz Skalę Wartości Schelera. Wyniki wykazały, że katolicy charakteryzowali się wyższym poziomem wymiarów religijności reprezentujących kult wspólnotowy związany z sakramentami, podczas gdy anglikanie silniej preferowali wymiary religijności odzwierciedlające indywidualne podejście do religijności. Katolicy uzyskali również wyższe niż anglikanie poziomy wartości hedonicznych i witalnych. Ponadto, wystąpiły istotne związki między większością wymiarów religijności a wartościami świętymi. Podsumowując, wyniki badań podkreślają potrzebę łącznego badania religijności i wartości, które wydają się być kluczowe dla kształtowania religijnych przekonań i zachowań ludzi.