Historia i aktualny stan przygotowań soboru panprawosławnego - Kałużny, Tadeusz (Studia Oecumenica, 2012)
W niniejszym artykule przedstawiono w sposób syntetyczny historię i aktualny stan przygotowań soboru panprawosławnego. Pierwsze inicjatywy na rzecz zwołania nowego soboru podjęte zostały na początku XX wieku. Formalnie jednak dopiero ogólnoprawosławna decyzja na Rodos w 1961 roku otworzyła drogę konkretnych przygotowań Świętego i Wielkiego Soboru, znaczoną spotkaniami Międzyprawosławnej Komisji Przygotowawczej (1971, 1986, 1990, 1993, 1999, 2009, 2011) i Ogólnoprawosławnych Konferencji Przedsoborowych (1976, 1982, 1986, 2009). W rezultacie prowadzonych prac przygotowawczych uzgodniono dotychczas projekty ośmiu dokumentów soborowych. Nie udało się natomiast wypracować wspólnego stanowiska w odniesieniu do dwóch tematów przyszłego soboru. Ponadto wspólnego uzgodnienia wymagają niektóre kwestie „techniczne” związane z organizacją nowego soboru. Chociaż nie udało się dotychczas urzeczywistnić idei soboru panprawosławnego, to jednak perspektywa jego zwołania staje się coraz bliższa.