Varsovie - Berlin - Paris au bord d'une nouvelle vague de migration - Rabiej, Stanisław (Studia Oecumenica, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest pokazanie istniejących różnic i podobieństw w podejściu do dynamiki kryzysu imigracyjnego występującego w państwach tak zwanego „Trójkąta weimarskiego” po 2015 roku. Wykorzystano następujące metody badawcze: deskryptywną, komparatystyczną oraz analizę dostępnych dokumentów i materiałów źródłowych. Składa się on z trzech części – wprowadzenia do problematyki, analizy problemów lokalnych wobec fali emigracji we Francji, Niemczech i Polsce, wskazanie zróżnicowanej strategii wobec kryzysu imigracyjnego i jego przebiegu po 2015 roku oraz w konkluzji wskazującej na możliwość zastosowania pozytywnych działań wobec nowoprzybyłych do Europy. Wynika z nich, po pierwsze, że państwa UE winne porzucić stereotypy degradujące obraz emigrantów/uchodźców, po drugie, kryzys imigracyjny może w efekcie przyczynić się do wzmożenia działań integracyjnych w Unii i po trzecie, potrzebna jest wspólna polityka migracyjna Unii Europejskiej jako całości.