Exploring basic hope as a mediator between attitudes towards religion and psychological well-being among Anglicans - Krok, Dariusz (Studia Oecumenica, 2022)
Celem niniejszego badania jest sprawdzenie mediacyjnej roli nadziei podstawowej w związku postaw wobec religii z dobrostanem psychicznym w próbie Anglikanów. Ponieważ wcześniejsze badania wskazywały na bliskie związki między religijnością, nadzieją i dobrostanem, powyższe założenie jest wysoce prawdopodobne. W badaniu wzięło udział sto siedemdziesiąt sześć osób (89 kobiet i 87 mężczyzn). Wszyscy byli członkami Kościoła Anglikańskiego i wypełnili trzy kwestionariusze: Skalę Przekonań Postkrytycznych (PCBS), Skalę Dobrostanu Psychicznego (PWB) oraz Inwentarz Podstawowej Nadziei (BHI-12). Wyniki wykazały, że wszystkie cztery postawy wobec religii były związane z nadzieją podstawową: ortodoksja i wtórna ufność były pozytywnie związane z nadzieją podstawową, podczas gdy zewnętrzna krytyka i relatywizm były negatywnie powiązane. Ponadto, nadzieja podstawowa była pozytywnie związana z dobrostanem psychicznym. Główne odkrycie pokazało, że nadzieja podstawowa okazała się pośredniczyć w związkach pomiędzy czterema postawami wobec religii a dobrostanem psychicznym wśród Anglikanów. Podsumowując, wyniki badań podkreślają ważną rolę nadziei, która wydaje się być kluczowa dla rozwoju przekonań religijnych i dobrostanu. The current study examines the mediating role of basic hope in the relationship of attitudes towards religion with psychological well-being in a sample of Anglicans. Because previous research has indicated close associations among religiosity, hope and well-being, the aforementioned assumption is highly plausible. A total of 176 participants (89 women and 87 men) took part in this study. All were members of the Church of England who completed three questionnaires: the Post-Critical Belief Scale (PCBS), the Psychological Well-Being (PWB) and the Basic Hope Inventory (BHI-12). The results demonstrated that all four attitudes towards religion were associated with basic hope: orthodoxy and second naiveté were positively related to basic hope, while external critique and relativism were negatively related. In addition, basic hope was positively associated with psychological well-being. The main finding showed that basic hope turned out to mediate the relationships between the four attitudes towards religion and psychological well-being among Anglicans. Taken together, the findings highlight the important role of hope, which seems vital to the development of people’s religious beliefs and well-being.