Rodzaje wiatru w opisie plagi szarańczy i ich wpływ na rozumienie Wj 10,13.19: Charakterystyka zjawisk meteorologicznych oraz analiza zmian wprowadzonych w Septuagincie i Wulgacie - Górska, Hanna Walentyna (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2020)
Przedmiotem artykułu są dwa rodzaje wiatru występujące w opisie plagi szarańczy: wiatr wschodni oraz zachodni, oraz wpływ tych zjawisk meteorologicznych na rozumienie tekstu Wj 10,13.19. Tekst przedstawia cechy charakterystyczne wiatru wschodniego i zachodniego na terenie Palestyny i Egiptu, czyli miejsc, w którym zostały osadzone wydarzenia. Ponadto zostały przedstawione różnice występujące między tekstem hebrajskim i Septuagintą, Vulgatą oraz tłumaczeniem polskim.