Kościół rzymskokatolicki w Polsce w świetle zarzutów – krytycznych uwag - Ogorzelec, Kazimierz (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2021)
Artykuł jest krytycznym spojrzeniem na dzisiejszy Kościół rzymskokatolicki w Polsce. Podjęto w nim próbę wskazania historycznych uwarunkowań (i roli w nich Kościoła rzymskokatolickiego) jako bardzo prawdopodobne przyczyny stanu i kształtu dzisiejszego Kościoła rzymskokatolickiego w Polsce, w tym jakości wiary oraz charakteru polskiego katolicyzmu. Jest to studium historyczno-teologiczno-socjologiczne, którego metodologia oparta jest na krytycznej analizie historycznej: przyczynowo-skutkowej. W analizie tej wykorzystano publikacje naukowe i artykuły prasowe. Uwzględniono też różne opinie naukowców, publicystów, hierarchów kościelnych i księży oraz dziennikarzy na temat dzisiejszego Kościoła w Polsce.