Parafia w Brzeżanach we wrześniu 1939 r. - Świerniak, Łukasz (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2021)
Przedmiotem artykułu jest opis funkcjonowania parafii pw. św. Apostołów Piotra i Pawła w Brzeżanach w pierwszych dniach wybuchu II wojny światowej, z dodaniem innych wątków sytuacyjnych. Opracowanie oparte zostało na dwóch tekstach źródłowych: Księgi ogłoszeń oraz Księgi tematów kazań i wyjazdów do kaplic, sporządzonych przez ówczesny Urząd Parafialny w Brzeżanach. Zawarte w nich informacje ukazują sposób organizowania się mieszkańców miasta, współpracę duchowieństwa katolickiego z władzą administracyjną i wojskową oraz życie tutejszej wspólnoty katolickiej.