Biblijne podstawy teologii moralnej w ujęciu najnowszych dokumentów Papieskiej Komisji Biblijnej - Podzielny, Janusz (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2019)
Celem artykułu jest przybliżenie podstaw współczesnej teologii moralnej w oparciu o wypowiedzi Urzędu Nauczycielskiego Kościoła, wyrażone w dokumentach Papieskiej Komisji Biblijnej. Chodzi tu zwłaszcza o cztery ostatnie publikacje: Interpretacja Biblii w Kościele (1993), Naród żydowski i jego Święte Pisma w Biblii chrześcijańskiej (2001), Biblia a moralność. Biblijne korzenie postępowania chrześcijańskiego (2008) oraz Natchnienie i prawda Pisma świętego. Słowo, które od Boga pochodzi i mówi o Bogu, aby zbawić świat (2014). W świetle tych dokumentów można odczytać właściwą, posoborową odpowiedź Kościoła na tzw. kwestię egzegetyczną, która w ciągu ostatnich lat wiązała się z wieloma trudnościami interpretacyjnymi. Zasadniczy postulat, jaki wypływa w tym kontekście dla teologów moralistów, to cierpliwe i uważne przyswojenie sobie zasad pracy z tekstem Pisma Świętego oraz twórcze zastosowanie ich w rozstrzyganiu różnych dylematów moralnych współczesności.