Wychowanie moralne katechumenów: wskazania na podstawie De Abraham Ambrożego z Mediolanu: Considerazioni dal De Abraham di Ambrogio di Milano - Grzywa, Anna (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2023)
Artykuł charakteryzuje katechezę moralną Ambrożego, biskupa Mediolanu, skierowaną do katechumenów na podstawie traktatu De Abraham. Pomimo iż nie jest to dzieło przeznaczone wyłącznie dla przygotowujących się do chrztu, można w nim znaleźć szereg pouczeń, w których katecheta, zwracając się bezpośrednio do kandydatów, przedstawia wskazania chrześcijańskiego życia moralnego w kwestii małżeństwa, rodziny, wychowania dzieci, relacji społecznych. W artykule ukazano, w jaki sposób biskup, wykorzystując epizody z życia Abrahama, przedstawia go jako model do naśladowania także dla tych, którzy pragną wejść do wspólnoty Kościoła.