Pielgrzymka papieża Benedykta XVI na Jasną Górę w 2006 r. - Widera, Michał Adam (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2023)
Klasztor na Jasnej Górze w przeszłości narodu polskiego odegrał bardzo ważną rolę nie tylko religijną, ale również patriotyczną. Znaczenie „duchowej stolicy Polski” zostało podkreślone w działalności kolejnych biskupów Rzymu, w tym także poprzez pielgrzymki ostatnich papieży do Częstochowy. Niespełnione pragnienie Pawła VI dotyczące obecności w tym miejscu podczas obchodów Tysiąclecia chrztu Polski zostało dopełnione sześciokrotnym pobytem na Jasnej Górze św. Jana Pawła II, a w 2006 r. także jego następcy – Benedykta XVI. Pobyt w Częstochowie stał się okazją do umocnienia w wierze osób życia konsekrowanego, seminarzystów i przedstawicieli stowarzyszeń katolickich. Przesłanie to zostało skierowane do wskazanych grup wiernych z całego kraju. Obecność papieża na Jasnej Górze i wygłoszona przez niego homilia spotkały się z entuzjazmem licznie zgromadzonych pielgrzymów, dla których pobożność maryjna była ważnym elementem życia religijnego.