Działalność studenckiego ruchu naukowego pedagogów w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Opolu (1954–1994) - Cieśla, Paweł Jan (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2024)
Studencki ruch naukowy jako system integracji i aktywizacji naukowo-badawczej najzdolniejszej młodzieży stanowił obszar wzmożonej troski ze strony socjalistycznych władz państwowych, zainteresowanych ukształtowaniem właściwych postaw ideowo-wychowawczych wśród przyszłej elity państwa. Celem opracowania jest próba uszczegółowienia w układzie chronologiczno-problemowym głównych obszarów działalności studenckiego ruchu naukowego pedagogów w okresie istnienia Wyższej Szkoły Pedagogicznej im. Powstańców Śląskich w Opolu (1954–1994). Scharakteryzowano genezę i rozwój studenckiego ruchu naukowego w Polsce oraz uwarunkowania funkcjonowania pedagogicznych kół naukowych w opolskiej uczelni, uwzględniając wielowymiarowy zakres ich oddziaływania w sferze naukowo-badawczej, dydaktycznej i kulturalno-społecznej, wykraczający poza oficjalny program studiów.