Ks. Karol Urban (1864–1923) – badacz dziejów Górnego Śląska: Pomysł projektu badawczego i możliwości jego realizacji - Górecki, Piotr (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2021)
Celem artykułu jest przedstawienie osoby i dorobku naukowego ks. Karla Urbana (1864–1923), w latach 1899–1923 proboszcza w Sadowie w dekanacie lublinieckim. On sam – będący synem nauczyciela szkół górnośląskich Carla Urbana (1836–1922), autora niewielkich pozycji książkowych z pogranicza pedagogiki i historii – przez niemal całe swoje życie prowadził działalność naukową. Część swoich badań opublikował w śląskim periodyku naukowym: „Oberschlesische Heimat. Zeitschrift des Oberschlesischen Geschichtsvereins”, czynnie angażując się w działalność założonego w 1904 r. Górnośląskiego Towarzystwa Historycznego. Członkowie tegoż towarzystwa zajmowali się głównie dziejami lokalnych społeczności, tworząc przyczynki do syntetycznych dziejów Górnego Śląska. Wstępna kwerenda archiwalna pozwoliła odszukać pierwsze artykuły ks. Urbana, dotyczące dziejów ziemi lublinieckiej i koszęcińskiej. Autor dzieli się wstępnymi wynikami swoich badań naukowych, których celem jest wydanie książki o tym zapomnianym badaczu lokalnych dziejów w setną rocznicę jego śmierci.