Historyczne interpretacje dokonań Joanny d`'Arc - Kuźba, Mariusz (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2021)
Joanna d’Arc wpłynęła na przebieg wojny stuletniej. Stanęła na czele armii delfina Karola, zmierzającej do wyzwolenia Orleanu. Kolejne pokolenia autorów podejmowały próbę odpowiedzi na pytanie: Jaka była rzeczywista rola Joanny w tych wydarzeniach? Począwszy od kronikarzy Percevala de Cagny i Jeana Chartiera, poprzez zapiski Eneasza Piccolominiego oraz historyków burgundzkich, rozwijała się refleksja, naznaczona mocnym narodowym odniesieniem. U progu nowożytności była w związku z tym anonimowa. Autorzy epoki oświecenia oraz romantyzmu spoglądali na dokonania Joanny z perspektywy nowej sytuacji społecznej, oraz umożliwionej im kwerendy materiałów archiwalnych. W taki sposób Joanna stawała się przedmiotem refleksji jako wzorzec postępowania jednostki.