Charles-Claude Genest: kartezjanizm i teologia - Drozdek, Adam (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2022)
Charles-Claude Genest (1639–1719) był księdzem katolickim, który w swoim wierszowanym dziele Zasady filozofii zaproponował dowód na istnienie Boga i na nieśmiertelność duszy. W tym przedsięwzięciu wykorzystał jako podstawę filozoficzną idee Kartezjusza, w szczególności zasadę Cogito, ontologiczny dowód na istnienie Boga oraz fizyczną teorię wirów i plenum. Jednak Genest wykorzystywał w swoich wywodach idee fizyko-teologiczne w znacznie większym stopniu aniżeli Kartezjusz.