Augustianie-eremici w Grodkowie (ok. 1294 – ok. 1524) - Klemenski, Marcin A. (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2019)
Artykuł prezentuje dzieje klasztoru augustianów-eremitów w Grodkowie. Był to pierwszy klasztor zakonu augustiańskiego na Śląsku. Jednym z problemów badawczych jest ustalenie daty fundacji klasztoru. Autor przypuszcza, że fundatorem mógł być książę Henryk V Brzuchaty, jak również datuje ten fakt na lata 1290–1294. Prezentuje również ekonomiczne i społeczne dzieje konwentu, również związki ze społeczeństwem. Klasztor został rozwiązany w okresie Reformacji.