Niezależne życie w domu opieki – wspierająca etyka domów opieki w świetle motywacji i perspektywy teologiczno-etycznej - Schlögl-Flier, Kerstin; Heutling, Pia (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2023)
Artykuł, bazując na wynikach interdyscyplinarnego projektu badawczego i praktycznego pt. Niezależne życie w domu opieki Uniwersytetu w Augsburgu, przedstawia koncepcję etyki domu opieki, która składa się zarówno z etyki opieki (care-ethics), jak i etyki organizacji. Zostały przy tym uwzględnione wyniki studiów nauk społecznych. Koncepcja relacyjnej niezależności okazała się do przyjęcia, aby sprostać potrzebom i życzeniom ludzi żyjących w domu opieki, ale także tym, którzy tam pracują. Punktem wyjścia dla naszkicowanej w tekście etyki domu opieki jest podatność na zranienia mieszkańców (szczególnie podczas pandemii koronawirusa), która jest rozumiana zarówno jako ryzyko, jak i szansa. Zostały przy tym rozwinięte problemy „małej” etyki życia codziennego, jak również wielkie kwestie etyczne, odkrywane przykładowo przy zastosowaniu techniki w tym miejscu życia i pracy.