Józef: inna etyka jest możliwa - Autiero, Antonio (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2023)
Przedmiotem artykułu jest etyka męskości we współczesnym świecie z perspektywy postaci św. Józefa. Jako „mąż sprawiedliwy” św. Józef był rozumiany w pismach św. Alfonsa M. Liguoriego jako człowiek odznaczający się wszystkimi cnotami. Wychodząc od tego stwierdzenia, autor rozwija etykę męskości. Na początku jest mowa o męskiej formie sprawiedliwości. W dalszej kolejności zostały przedstawione problemy z męskością we współczesnym świecie. Na końcu artykułu autor przedstawia konkretne propozycje dla męskości naszych czasów na podstawie postaci św. Józefa. Artykuł prezentuje ujęcie moralności, które odchodzi od paradygmatu kontroli i dominacji i przyjmuje styl współuczestnictwa i zatroskania.