Skomplikowane losy opata klasztoru kanoników regularnych w Żaganiu Pawła II (1522–1525): Znaczenie jego rządów dla majątku i formacji religijnej wspólnoty zakonnej - Witczak, Zbigniew Krzysztof (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2023)
Artykuł jest próbą przybliżenia postaci jednego z opatów żagańskiego konwentu kanoników regularnych, Pawła Lembergka z Żar, który w literaturze jest często określany mianem Paweł z Lwówka lub „żelaznym” opatem. Rządzący konwentem żagańskim w XVI w. Paweł jest postacią szczególnie ważną dla historii tamtejszego opactwa. Wysłany na studia do Wittenbergi poznał tam Marcina Lutra i jego poglądy, które odcisnęły na nim swój ślad. Konsekwencją tego było popieranie luteranizmu przez późniejszego opata w swoim klasztorze. Postać ta jest doskonałym przykładem tego, jak wielki wpływ wywarły na Śląsku protestanckie idee nie tylko wśród miejscowej ludności, ale także pośród lokalnego duchowieństwa. Rządy opata Pawła są momentem przełomowym, wpisującym się w narracji kroniki klasztornej w proces upadku religijnego konwentu z Żagania.