„Przelewacie krew, a chcielibyście zawładnąć krajem?” Ez 33,21-33 w świetle biblijnej retoryki semickiej - Bosowski, Jerzy (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2024)
W badaniu zastosowano metodę biblijnej retoryki semickiej. Przeprowadzono analizę oddolną w dwóch etapach: podziału na mniejsze jednostki literackie oraz odkryto struktury zamieszczone w tekście. Wykonano też analizę odgórną. Udało się odkryć strukturę całego badanego tekstu o schemacie A, B, C, C’, B’, A’. Jest to struktura paralelna o kompozycji lustrzanej. Na postawie tych odkryć dokonano interpretacji analizowanego tekstu. Najważniejszym wnioskiem, jaki został wyciągnięty z przeprowadzonych badań, to wskazanie dla współczesnych chrześcijan, żeby swoją obecnością w świecie dawać świadectwo o Bogu jako Dawcy życia.