Insygnia pontyfikalne dla prezbiterów? Reforma i aktualny stan prawno-liturgiczny używania szat i odznak pontyfikalnych przez kapłanów bez święceń biskupich - Makowski, Dawid (Studia Teologiczno-Historyczne Śląska Opolskiego, 2025)
Prezentowany artykuł dotyczy zagadnienia używania pontyfikaliów przez prezbiterów bez godności biskupiej, którzy cieszą się w Kościele jakąś szczególną jurysdykcją. Tekst został podzielony na trzy części, omawiające kolejno: przyczyny odnowy dyscypliny kościelnej względem omawianego zagadnienia, dokumentów, na mocy których zmodyfikowano dotychczasową praktykę używania pontyfikaliów, oraz współczesny stan prawno-liturgiczny. Celem publikacji jest odpowiedź na pytanie: Kto i w jakim zakresie może dziś używać szat i odznak pontyfikalnych? Odpowiedź na to pytanie zostaje udzielona poprzez analityczną syntezę źródeł (zarówno soborowych, jak i prawnych). W ten sposób możliwe jest dostrzeżenie zarówno zmiany praktyki dokonywanej w ciągu ostatnich dziesięcioleci, jak również jej obecnego wymiaru.