Zrównoważany rozwój w kontekście uzdatniania twardej wody
Abstrakt
Celem analizy było określenie i zmierzenie wpływu na środowisko, jaki może wywrzeć zastosowanie centralnego zmiękczania wody pochodzącej z ujęcia w Grotowicach, do poziomu wody klasyfikowanej jako średnio-twarda. W celu wykonania założonych analiz, w pracy rozpatrzono dwa poziomy zmiękczania wody tj. do twardości na poziomie 200 mgCaCO3/dm3 i 250 mgCaCO3/dm3. Analizy oparto na danych pozyskanych z ujęcia wody w Grotowicach. Do analizy wybrano kilka urządzeń gospodarstwa domowego, które wykorzystują ciepłą wodę podczas swojej pracy. Ponadto zebrano wymagane dane i przygotowano ocenę oddziaływania na środowisko (emisje dwutlenku węgla w oparciu o zużycie energii poszczególnych urządzeń, ilość emisji fosforu w używanych detergentach, ilość odpadów powstających po spożyciu). Jak wykazały wyniki przeprowadzonych analiz, ograniczenie poziomu twardości wody pobieranej przez Stację Uzdatniania Wód w Grotowicach może mieć istotny wpływ na redukcję emisji zanieczyszczeń do środowiska
Słowa kluczowe:
zrównoważony rozwój, twardość wody, wpływ na środowiskoBibliografia
Boguniewicz-Zablocka, J.; Klosok-Bazan, I.; Podgorni, E. (2016). Analisys water hardness in Opole water supply system:11-18. Gliwice: International Forum on Current issues in water treatment and water distribution.
Google Scholar
Dietrich, A.; Garey, A. (2015). Burlingame Maintaining Organoleptic Quality of Drinking Water. Environ. Sci. Technology 49: 708-720.
Google Scholar
Ferrándiz, J.; Abellán, J.J.; Gómez-Rubio, V.; López-Quílez, A.; Sanmartín, P.; Abellán, C.; Martínez-Beneito, M.A.; Melchor, J.; Vanaclocha, H.; Zurriaga, Ó.; Ballester, F.; Gil, J.M.; Pérez-Hoyos, S.; Ocaña, R. (2004). Spatial analysis of the relationship between mortality from cardiovascular and cerebrovascular disease and drinking water hardness. Environ Health Perspect. 112: 1037–1044.
Google Scholar
Godskesen, B.; Hauschild. M.; Rygaard, M. (2012). Life cycle assessment of central softening of very hard drinking water. Journal of Environmental Management 105: 83-89.
Google Scholar
Hofman, J.; Kramer, O; Van Der Hoek, P. (2007). Twenty years of experience with central softening in The Netherlands– Environmental benefits – Costs. Water 21: 21-24.
Google Scholar
Kowal, A.; Świderska-Bróż M. (2005). Oczyszczanie wody. Warszawa: PWN.
Google Scholar
Momeni, M.; Gharedaghi, Z.; Mehadi, M.; Pousafala, P.; Mansourian M.(2014). Does Water Hardness Have Preventive Effect on Cardiovascular Disease? Int J Prev Med. 5(2): 159-163.
Google Scholar
Moon, M.; Van Dijk, J. (2007) Drinking water hardness: Reasons and Criteria for Softening and Conditioning of Drinking Water. London: Global Water Research Coalition.
Google Scholar
Leurs, L.J.; Schouten, J,; Goldbohm, R.A.; Van Den Brandt, P.A. (2010). Relationship between tap water hardness, magnesium, and calcium concentration and mortality due to ischemic heart disease or stroke in The Netherlands. Environ Health Perspect. 118: 414-420.
Google Scholar
PGE Mining and Conventional Energy S.A. (2015). PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna S.A.: „Deklaracja środowiskowa EMAS Oddział Elektrownia Opole”, wydanie VIII. ("Environmental Statement EMAS Branch Opole Power Plant", edition VIII, 2015) (in Polish).
Google Scholar
Minister of Development Regulation from 7 July 2016 on detailed requirements on some products due to their negative environmental impact (in Polish) Rozporządzenie Ministra Rozwoju z dnia 7 lipca 2016 r. uchylające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań dla niektórych produktów ze względu na ich negatywne oddziaływanie na środowisko Dz.U. 2016 poz. 1187.
Google Scholar