Rolnictwo ekologiczne w Polsce na tle wybranych krajów Unii Europejskiej a rozwój zrównoważony
Hanna ADAMSKA
Stanisław MINTA
Abstrakt
Rolnictwo ekologiczne to gospodarowanie oparte na dbałości o prawidłowe funkcjonowanie ekosystemów i organizmów z jednoczesnym wytwarzaniem pełnowartościowych surowców spożywczych. Wpisuje się ono w koncepcję rozwoju zrównoważonego realizując aspekty: gospodarcze, społeczne i środowiskowe. Rozważania teoretyczne i empiryczne dotyczą lat 2006-2016 i bazują na specjalistycznej literaturze oraz danych Eurostatu. Celem opracowania było określenie stanu rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle wybranych krajów Unii Europejskiej (Dania, Niemcy, Hiszpania, Francja, Włochy, Szwecja, Portugalia, Grecja). Na podstawie badań można zauważyć, że rolnictwo ekologiczne rozwija się dynamicznie w ostatnich latach w skali globalnej, europejskiej i polskiej. Widoczny jest wzrost liczby gospodarstw ekologicznych i wzrost powierzchni użytków rolnych w Unii Europejskiej. W przypadku Polski widoczny jest rozwój rolnictwa ekologicznego, a proces ten jest często silniejszy niż w innych porównywanych krajach. Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano, że istnieją znaczne różnice w strukturze ekologicznych gruntów rolnych między wybranymi krajami UE. W krajach północnych (Dania, Szwecja, Polska) przeważały grunty orne, podczas gdy na południu UE (Hiszpania, Włochy, Grecja, Portugalia) udział upraw trwałych był znacznie wyższy niż w pozostałych analizowanych krajach.
Słowa kluczowe:
rolnictwo ekologiczne, rozwój gospodarczy, rozwój zrównoważony, Unia EuropejskaBibliografia
Barłowska, J., Walanciuk, A., Idec, J. (2017). Rolnictwo ekologiczne w Polsce na tle Unii Europejskiej i świata. Przegląd Hodowlany nr 2: 1-3.
Dacko M., Płonka A. (2017). Idea rozwoju zrównoważonego w opiniach i postawach rolników. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, tom XIX, zeszyt 1: 38-43.
Domagalska, J., Buczkowska, M. (2015). Rolnictwo ekologiczne- szanse i perspektywy rozwoju. Problemy Higieny i Epidemiologii 96(2): 370. Avaible at: http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-370.pdf. Accessed 10 May 2018.
Eurostat, Official statistical data portal of the European Commission (2018). Available at http://ec.europa.eu/eurostat. Accessed 8 May 2018.
Fiedor, B. (2012). Wzrost zrównoważony – ekorozwój - rozwój trwały. Równowaga w ekonomii – ujęcie retrospektywne. Ekonatura 04: 28.
Fiedor, B., Kociszewski, K. (2010). Ekonomia Rozwoju. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Golinowska, M. (2013). Rozwój rolnictwa ekologicznego. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Hopfer, A. (1992). Funkcje obszarów wiejskich z perspektywy ekorozwoju. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 401: 53-60.
Jończyk, K. (2014). Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zeszyty Naukowe WSEI seria: Ekonomia 8(1/2014): 130.
Kaczorowski, B., Baturo, W. et al. (eds.) (2004). Nowa encyklopedia powszechna PWN. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Kajdanek, K., Smoliński, G. (2016). Szanse i bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego w wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich i rolnictwa w opinii wybranych rolników ekologicznych na Dolnym Śląsku. Społeczeństwo i Ekonomia 1(5): 57.
Kociszewski, K. (2008). Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce w warunkach integracji z Unią Europejską. In: Sokołowska S., Bisaga A. (eds.). Wieś i rolnictwo w procesie zmian. Szanse rozwojowe rolnictwa w przestrzeni europejskiej: 203-211.
Uniwersytet Opolski.
Kociszewski, K. (2010). The development of organic farming in Poland under the conditions of integration with European Union. In: Kudłak R., Platje J., Will M. (eds), Economic and Environmental Studies, Governance for sustainable development Vol. 10, No. 1 (13/2010), 7-9 March 2010: 11-22. Opole University, Faculty of Economics. Available at: http://www.ees.uni.opole.pl/volumes_2010_01.html. Accessed 5 May 2018.
Kowalska, A. (2015). Rolnictwo ekologiczne jako czynnik rozwoju zrównoważonej konsumpcji. Journal of Agribusiness and Rural Development 3(37): 468.
Krasowicz, S. (2005). Cechy rolnictwa zrównoważonego. In: Koncepcja badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym: 23-27. IERiGŻ, Warszawa.
Kułyk, P., Michałowska, M. (2016). Stan rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2004-2014. Zeszyty naukowe SGGW. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej nr 113: 18-19.
Kuś, J. (2009). Rolnictwo ekologiczne w Europie i Polsce. Problemy Ekologii Vol. 13, nr 6: 319.
Kutkowska, B., Antosz, I. (2012). Szanse i zagrożenia rozwoju grup producentów rolnych. Wieś i Rolnictwo Nr 4: 91-111.
Łuczka-Bakuła, W. (2007). Rynek żywności ekologicznej – wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju. Wydawnictwo PWE, Warszawa.
Manteuffel Szoege, H. (2005). Zarys problemów ekonomiki środowiska. SGGW Warszawa.
Mazur-Wierzbicka, E. (2016). Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej. Studia i Prace WNEiZ US. Problemy współczesnej ekonomii Nr 44/1: 196-206.
Minta S., Tańska-Hus B., Nowak M. (2013). Koncepcja wdrożenia produktu regionalnego „Wołowina Sudecka” w kontekście ochrony środowiska. Annual Set The Environmental Protection (Rocznik Ochrona Środowiska) 15: 2887-2898.
Motowidlak, U. (2008). Tendencje w rolnictwie ekologicznym w krajach Unii Europejskiej. Zeszyty Naukowe SGGW Warszawa. Problemy rolnictwa światowego Tom 5(XX): 84-95.
Pawlewicz, A., Szamrowski, P. (2012). Rola grup producenckich w rolnictwie ekologicznym w opinii właścicieli gospodarstw ekologicznych. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu Tom XIV, Zeszyt 5: 160-163.
Runowski, H. (2009). Rolnictwo ekologiczne – rozwój czy regres? Roczniki Nauk Rolniczych Seria G Tom 96, Zeszyt 4: 183.
Stolze, H., Lampkin, N. (2009). Policy of Organic Farming Rationale and concepts. Food Policy 34: 244-257.
Turczak, A. (2014). Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zeszyty Naukowe FIRMA i RYNEK 2014/1(46): 59-70.
Uglis, J., Jęczmyk, A. (2015). Agroturystyka jako faktor zrównoważonego rozwoju. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 379: 57-66.
Zegar, J.S. (2012). Współczesne wyzwania rolnictwa. Paradygmaty – globalizacja – polityka. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Zuba, M. (2011). Szanse i bariery w integracji łańcucha żywności ekologicznej w Polsce. Zeszyty Naukowe WSEI seria Ekonomia nr 3 (1/2011): 261-288.