Opublikowane: 2020-12-10

Wpływ dodatku fitazy mikrobiologicznej w żywieniu kur nieśnych na bilans fosforu oraz innych pierwiastków

Sylwia Sobolewska , Janusz Orda , Anna Budny-Walczak

Abstrakt

W prezentowanej pracy przedstawiono badania dotyczące wpływu dodatku fitazy mikrobiologicznej do mieszanki pełnoporcjowej przeznaczonej dla kur nieśnych na bilans fosforu, wapnia, manganu i cynku. Dodatek fitazy wpłynął na obniżenie wydalania fosforu w kałomoczu o 8% w grupie otrzymującej paszę z mniejszym dodatkiem oraz o 21% w grupie z dodatkiem 1000 FTU fitazy. Dodatek enzymu do mieszanki zwiększył także retencję fosforu o 31% u kur nieśnych otrzymujących 500 FTU i o 57% w grupie z dodatkiem 1000 FTU fitazy w porównaniu do grupy ptaków nie otrzymujących tego enzymu. Ilość fosforu wydalanego w jajach była wyrównana we wszystkich grupach i nie zaobserwowano istotnych różnic pomiędzy nimi. Kury nioski otrzymujące 1000 FTU fitazy w paszy wydalały o 18% więcej manganu w pomiocie i jednocześnie o 24% spadła jego retencja w porównaniu z grupą kontrolną. Ilość cynku wydalanego przez ptaki zwiększyła się w grupie otrzymującej 500 FTU (p ≤0.01) oraz w grupie otrzymującej 1000 FTU fitazy (p ≤0.05). Retencja cynku była niższa (p<0.01) w porównaniu z grupą kontrolną zarówno gdy ptaki żywiono paszą z dodatkiem 500 FTU fitazy, jak i w grupie dostającej 1000 FTU (p ≤0.05). Niezależnie od ilości dodatku badanego enzymu nie obserwowano jego wpływu na ilość oraz retencję wapnia wydalanego przez kury nioski. W doświadczeniu nie stwierdzono wpływu dodatku fitazy na nieśność oraz masę jaj.

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Sobolewska, S., Orda, J., & Budny-Walczak, A. (2020). Wpływ dodatku fitazy mikrobiologicznej w żywieniu kur nieśnych na bilans fosforu oraz innych pierwiastków. Economic and Environmental Studies, 15(4 (36), 461–468. Pobrano z https://czasopisma.uni.opole.pl/index.php/ees/article/view/2982

Cited by / Share

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.