Wpływ dodatku fitazy mikrobiologicznej w żywieniu kur nieśnych na bilans fosforu oraz innych pierwiastków

Sylwia Sobolewska


https://orcid.org/0000-0003-0471-9007

Janusz Orda


https://orcid.org/0000-0003-0845-2477

Anna Budny-Walczak




Abstrakt

W prezentowanej pracy przedstawiono badania dotyczące wpływu dodatku fitazy mikrobiologicznej do mieszanki pełnoporcjowej przeznaczonej dla kur nieśnych na bilans fosforu, wapnia, manganu i cynku. Dodatek fitazy wpłynął na obniżenie wydalania fosforu w kałomoczu o 8% w grupie otrzymującej paszę z mniejszym dodatkiem oraz o 21% w grupie z dodatkiem 1000 FTU fitazy. Dodatek enzymu do mieszanki zwiększył także retencję fosforu o 31% u kur nieśnych otrzymujących 500 FTU i o 57% w grupie z dodatkiem 1000 FTU fitazy w porównaniu do grupy ptaków nie otrzymujących tego enzymu. Ilość fosforu wydalanego w jajach była wyrównana we wszystkich grupach i nie zaobserwowano istotnych różnic pomiędzy nimi. Kury nioski otrzymujące 1000 FTU fitazy w paszy wydalały o 18% więcej manganu w pomiocie i jednocześnie o 24% spadła jego retencja w porównaniu z grupą kontrolną. Ilość cynku wydalanego przez ptaki zwiększyła się w grupie otrzymującej 500 FTU (p ≤0.01) oraz w grupie otrzymującej 1000 FTU fitazy (p ≤0.05). Retencja cynku była niższa (p<0.01) w porównaniu z grupą kontrolną zarówno gdy ptaki żywiono paszą z dodatkiem 500 FTU fitazy, jak i w grupie dostającej 1000 FTU (p ≤0.05). Niezależnie od ilości dodatku badanego enzymu nie obserwowano jego wpływu na ilość oraz retencję wapnia wydalanego przez kury nioski. W doświadczeniu nie stwierdzono wpływu dodatku fitazy na nieśność oraz masę jaj.

Słowa kluczowe:

phytase, laying hens, phosphorus, calcium, manganese, zinc

Abudabos,A. (2012). M.Phytatephosphorusutilizationandintestinalphytaseactivityinlayinghens.ItalianJournalofPoultryScience8: 41-46.
  Google Scholar

Ahmadi,H.;Rodehutscord, M. (2012). A meta-analysis of responses to dietary nonphytate phosphorus and phytase in laying hens. Poultry Science91: 2072-2078.
  Google Scholar

AOAC (2005). Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis, 17. Edition, Arlington:VA. Available at: http://www.aoac.org/iMIS15_Prod/AOAC/PUBS/OMAP/AOAC_Member/PUBSCF/OMACF/OMAP_M.aspx?hkey=5142c478-ab50-4856-8939-a7a491756f48. Accessed 6 January 2009.
  Google Scholar

Casartelli,E. M.;Junqueira,O. M.;Laurentiz,A. C.;Filardi,R. S.;LucasJunior,J.;Araujo,L. F.(2005).Effectofphytaseinlayinghendietswithdifferentphosphorussources.BrazilianJournalofPoultryScience2:93-98.
  Google Scholar

Ceylan,N.;Scheideler,S. E.;Stilborn,H. L. (2003).HighAvailablePhosphorusCornandPhytaseinLayerDiets.PoultryScience82: 789-795.
  Google Scholar

Conley,D. J.;Paerl,H. W.;Howarth,R. W.;Boesch,D. F.;Seitzinger,S. P.;Havens,K. E.;Lancelot,C.;Likens,G. E.(2009).ControllingEutrophication:NitrogenandPhosphorus.Science323(2):1014-1015.
  Google Scholar

Czech,A. (2007).Efektywnośćfitazywżywieniuzwierząt.MedycynaWeterynaryjna63(9): 1034-1039.
  Google Scholar

Ebrahim-Nezhad, Y.; Bibalani, G. H.; Helan, E. J.; Nezhad, K. H.; Sharaf, J. D.; Ebrahim-Nezhad, R. (2008). The effects of Combination of Ethylenediaminetetraacetic Acid and Microbial Phytase on the Concentration of Some Minerals of Serum in Laying Hens. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances 3: 351-356.
  Google Scholar

Gordon,R. W.;Roland,D. A. (1997).PerformanceofCommercialLayingHensFedVariousPhosphorusLevels,WithandWithoutSupplementalPhytase.PoultryScience76: 1172-1177.
  Google Scholar

Jalal,M. A.;Scheideler,S. E. (2001).EffectofSupplementationofTwoDifferentSourcesofPhytaseonEggProductionParametersinLayingHensandNutrientDigestiblity.PoultryScience80: 1463-1471.
  Google Scholar

Jeppesen,E.;Kronvang,B.;Meerhoff,M.;Sřndergaard,M.;Hansen,K. M.;Andersen,H. E.;Lauridsen,T. L.;Liboriussen,L.;Olesen,J. E. (2009).ClimateChangeEffectsonRunoff,CatchmentPhosphorusLoadingandLakeEcologicalStateandPotentialAdaptations.JournalofEnvironmentalQuality38: 1930-1941.
  Google Scholar

Keshavarz,K.(2000).NonphytatePhosphorusRequirementofLayingHenswithandWithoutPhytaseonaPhaseFeedingProgram.PoultryScience79: 748-763.
  Google Scholar

Keshavarz,K.;Austic,R. E.(2004).TheUseofLow-Protein,Low-Phosphorus,AminoAcid-andPhytase-SupplementedDietsonLayingHenPerformanceandNitrogenandPhosphorusExcretion.PoultryScience83: 75-83.
  Google Scholar

Kozłowski,K.;Heinz,J.(2011).The Effects of Escherichia Coliphytase on Nutrient Metabolizability and Ileal Digestibility in Laying Hens. Veterinarija ir Zootechnika55: 25-29.
  Google Scholar

Kumar,V.;Sinha,A. K.;Makkar,H. P. S.;De Boeck,G.;Becker,K.(2012)Phytate and Phytase in fish nutrition. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition96: 335-364.
  Google Scholar

Layer Management Guide (2011). Lohmann Brown-Classic. Lohmann Tierzucht GMBH. Available at: http://www.specialisedbreeders.com.au/wp-content/uploads/2015/06/LB_Classic_Commercials-new.pdf. Accessed 6 January 2009.
  Google Scholar

Lei, Q. B.; Shi, L. X.; Zhang, K. Y.; Ding, X. M.; Bai, S. P.; Liu, Y. G. (2011). Effect of reduced energy, protein and entire substitutionn of inorganic phosphorus by phytase on performance and bone mineralization of laying hens. British Poultry Science52: 202-213.
  Google Scholar

Liebert, F.; Htoo, J. K.; Sünder, A. (2005). Performance and Nutrient Utilization of Laying Hens Fed Low-Phosphorus Corn-Soybean and Wheat-Soybean Diets Supplemented with Microbial Phytase. Poultry Science 84: 1576-1583.
  Google Scholar

Lim,H. S.;Namkung,H.;Paik,I. K. (2003).EffectsofPhytaseSupplementationonthePerformance,EggQuality,andPhosphorousExcretionofLayingHensFedDifferentLevelsofDietaryCalciumandNonphytatePhosphorous.PoultryScience82: 92-99.
  Google Scholar

Mohammed, K. A.; Toson, M. A.; Hassanien, H. H. M.; Soliman, M. A. H.; El-Nagar Sanaa, H. M. (2010). Effects Of Phytase Supplementation On Performance And Egg Quality Of Laying Hens Fed Diets Containing Rice Bran.Egyptian Poultry Science30: 649-659.
  Google Scholar

Mustafa,S.;Ahmet,G. Ö.;Mehmet,D.;Özcan,C. (2012). Egg Production and Calcium-Phosphorus Utilization of Laying Hens Fed Diets Supplemented with Phytase Alone or in Combination with Organic Acid. International Journal of Poultry Science11: 181-189.
  Google Scholar

Rimbach,G.;Pallauf,J.;Moehring,J.;Kraemer,K.;Minihane,A. M. (2008). Effect of dietary phytate and microbial phytase on mineral and trace element bioavailability -a literature review.Current Topics in Nutraceutical Research6(3): 131-144.
  Google Scholar

Scott,T. A.;Kampen,R.;Silversides,F. G.(1999).Theeffectofphosphorus,phytaseenzyme,andcalciumontheperformanceoflayerfedcorn-baseddiets.PoultryScience78: 1742-1749.
  Google Scholar

Snow, J. L.; Douglas, M. W.; Parsons, C. M. (2003). Phytase Effects on Amino Acid Digestibility in Molted Laying Hens. Poultry Science 82: 474-477.
  Google Scholar

StatSoft, Inc. (2011). STATISTICA (data analysis software system), version 10. www.statsoft.com.
  Google Scholar

Tahmasbi, A. M.; Mirakzehi, M. T.; Hosseini, S. J.; Agah, M. J.; Fard, M. (2012). The effects of phytase and root hydroalcoholic extract of Withania somnifera on productive performance and bone mineralisation of laying hens in the late phase of production. British Poultry Science53: 204-214.
  Google Scholar

Um, J. S.; Paik, I. K. (1999). Effects of Microbial Phytase Supplementation on Egg Production, Eggshell Quality, and Mineral Retention of Laying Hens Fed Different Levels of Phosphorus. Poultry Science 78: 75-79.
  Google Scholar


Opublikowane
2020-12-10

Cited By / Share

Sobolewska, S., Orda, J., & Budny-Walczak, A. (2020). Wpływ dodatku fitazy mikrobiologicznej w żywieniu kur nieśnych na bilans fosforu oraz innych pierwiastków. Economic and Environmental Studies, 15(4 (36), 461–468. Pobrano z https://czasopisma.uni.opole.pl/index.php/ees/article/view/2982

Autorzy

Sylwia Sobolewska 
https://orcid.org/0000-0003-0471-9007

Autorzy

Janusz Orda 
https://orcid.org/0000-0003-0845-2477

Autorzy

Anna Budny-Walczak 

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.


Licencja

Prawa autorskie (c) 2020 Economic and Environmental Studies

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe.