Organic food in the aspect of food safety in Poland and in the European Union
Małgorzata SZYMAŃSKA-BRAŁKOWSKA
Ewa MALINOWSKA
Abstract
The conducted research shows the idea of organic food in the area of food safety system in the European Union. Authors focus on the reasons why customers decide to buy and consume organic food. The aim of this study is to present the reasons of purchasing organic food and its definition for a customer. The work presents the main threats that are connected with the production of organic food in the area of sustainable agriculture. Moreover the paper shows the current situation regarding organic food and farming in Poland and in the European Union.
Keywords:
organic food, food safety, food safety system, sustainable agricultureReferences
Agencja Rynku Rolnego (2007). Biuletyn Informacyjny ARR 5: 24-25. Available at: http://www.arr.gov.pl/data/400/biuletyn_191_nr5.pdf. Accessed 6 February 2012.
Cichocka, I. (2004). Ryzyko żywnościowe i żywność ekologiczna w opinii mieszkańców regionu rzeszowskiego. Ekologia i Technika 2: 55-63.
Cichocka, I.; Grabiński, T. (2009). Psychograficzno-motywacyjna charakterystyka polskiego konsumenta żywności ekologicznej. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość 5(66): 107-118.
European Commission (2008). Commission Regulation (EC) 889/2008 of 8 September 2008. Available at: http://www.ec.europa.eu/ agriculture/organic/eu-policy/legislation_en. Accessed 4 February 2012.
European Commission (2011). Food: from farm to fork statistics. 2011 Edition (2011). Eurostat Pocketbooks. European Commission. Luxembourg: Publication Office of the European Union.
European Commission (2012). Available at: http://www.ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/logo_en. Accessed 10 February 2012.
European Council (2007). Council Regulation (EC) 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labeling of organic products. Available at: http://www.ec.europa.eu/ agriculture/organic/eu-policy/legislation_en. Accessed 4 February 2012.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS, 2010). Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009-2010. Załącznik B (Annex B). Available at: http://www.ijhar-s.gov.pl/raporty-i-analizy.html. Accessed 6 February 2012.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS, 2011). Producenci ekologiczni w Polsce, wg stanu na 31 grudnia 2010 roku i 30 września 2011 roku. Available at: http://www.ijhar-s.gov.pl/raporty-i-analizy.html. Accessed 6 February 2012.
Kowalska, A. (2010). Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym. Warszawa: Wydawnictwo Difin.
Łukasik, W. (2010). XX-lecie działalności ARR. Biuletyn Informacyjny ARR 9-10: 7-21. Available at: http://www.arr.gov.pl/data/400/biuletyn_231-232_nr 9-10.pdf . Accessed 6 February 2012.
Łukasiński, W. (2008). Zarządzanie jakością produktu ekologicznego. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość, 1(56): 146-153.
Mackiewicz-Walczak, I. (2012). Zachowania nabywcze na rynku żywności ekologicznej w świetle badań bezpośrednich – czynniki wpływające na zakup żywności ekologicznej w Polsce. Available at: http://www.swiatmarketingu.pl/index.php?rodzaj=03&id_numer=976806. Accessed 6 February 2012.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2012). Available at: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne/Rolnictwo-ekologiczne-aktualnosci/Tydzien-Zywnosci-Ekologicznej. Accessed 6 February 2012.
Newerli-Guz, J.; Śmiechowska, M. (2004). Żywność ekologiczna w opinii młodych Europejczyków. Żywienie Człowieka i Metabolizm, Suplement 1, 2, Warszawa: 222-223.
Nierzwicki, W. (2010). Jakość żywności. Wydanie II zmienione. Gdańsk: Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku.
Rembiałowska, E. (2000). Zdrowotna i sensoryczna jakość ziemniaków oraz wybranych warzyw z gospodarstw ekologicznych. Warszawa: Fundacja Rozwoju SGGW.
Rembiałowska, E.; Badowski M. (2010). Mięso z produkcji ekologicznej. Gospodarka Mięsna 8: 16.
Szymańska, K. Dochód czynnikiem kształtującym popyt na żywność ekologiczną. Krakowska konferencja młodych uczonych. Available at:http://www.profuturo.agh.edu.pl/pliki/Pliki_III_KKMU/Zbiory_referatow/515-520_NE_Szymanska.pdf . Accessed 6 February 2012.
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gorzowie Wlkp. (2012). Żywność ekologiczna – wyniki kontroli. Available at: www.wiih.gorzow.pl. Poz. 92. Accessed 6 February 2012.
Cichocka, I. (2004). Ryzyko żywnościowe i żywność ekologiczna w opinii mieszkańców regionu rzeszowskiego. Ekologia i Technika 2: 55-63.
Cichocka, I.; Grabiński, T. (2009). Psychograficzno-motywacyjna charakterystyka polskiego konsumenta żywności ekologicznej. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość 5(66): 107-118.
European Commission (2008). Commission Regulation (EC) 889/2008 of 8 September 2008. Available at: http://www.ec.europa.eu/ agriculture/organic/eu-policy/legislation_en. Accessed 4 February 2012.
European Commission (2011). Food: from farm to fork statistics. 2011 Edition (2011). Eurostat Pocketbooks. European Commission. Luxembourg: Publication Office of the European Union.
European Commission (2012). Available at: http://www.ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/logo_en. Accessed 10 February 2012.
European Council (2007). Council Regulation (EC) 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labeling of organic products. Available at: http://www.ec.europa.eu/ agriculture/organic/eu-policy/legislation_en. Accessed 4 February 2012.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS, 2010). Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009-2010. Załącznik B (Annex B). Available at: http://www.ijhar-s.gov.pl/raporty-i-analizy.html. Accessed 6 February 2012.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS, 2011). Producenci ekologiczni w Polsce, wg stanu na 31 grudnia 2010 roku i 30 września 2011 roku. Available at: http://www.ijhar-s.gov.pl/raporty-i-analizy.html. Accessed 6 February 2012.
Kowalska, A. (2010). Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym. Warszawa: Wydawnictwo Difin.
Łukasik, W. (2010). XX-lecie działalności ARR. Biuletyn Informacyjny ARR 9-10: 7-21. Available at: http://www.arr.gov.pl/data/400/biuletyn_231-232_nr 9-10.pdf . Accessed 6 February 2012.
Łukasiński, W. (2008). Zarządzanie jakością produktu ekologicznego. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość, 1(56): 146-153.
Mackiewicz-Walczak, I. (2012). Zachowania nabywcze na rynku żywności ekologicznej w świetle badań bezpośrednich – czynniki wpływające na zakup żywności ekologicznej w Polsce. Available at: http://www.swiatmarketingu.pl/index.php?rodzaj=03&id_numer=976806. Accessed 6 February 2012.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2012). Available at: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne/Rolnictwo-ekologiczne-aktualnosci/Tydzien-Zywnosci-Ekologicznej. Accessed 6 February 2012.
Newerli-Guz, J.; Śmiechowska, M. (2004). Żywność ekologiczna w opinii młodych Europejczyków. Żywienie Człowieka i Metabolizm, Suplement 1, 2, Warszawa: 222-223.
Nierzwicki, W. (2010). Jakość żywności. Wydanie II zmienione. Gdańsk: Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku.
Rembiałowska, E. (2000). Zdrowotna i sensoryczna jakość ziemniaków oraz wybranych warzyw z gospodarstw ekologicznych. Warszawa: Fundacja Rozwoju SGGW.
Rembiałowska, E.; Badowski M. (2010). Mięso z produkcji ekologicznej. Gospodarka Mięsna 8: 16.
Szymańska, K. Dochód czynnikiem kształtującym popyt na żywność ekologiczną. Krakowska konferencja młodych uczonych. Available at:http://www.profuturo.agh.edu.pl/pliki/Pliki_III_KKMU/Zbiory_referatow/515-520_NE_Szymanska.pdf . Accessed 6 February 2012.
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gorzowie Wlkp. (2012). Żywność ekologiczna – wyniki kontroli. Available at: www.wiih.gorzow.pl. Poz. 92. Accessed 6 February 2012.
SZYMAŃSKA-BRAŁKOWSKA, M., & MALINOWSKA, E. (2020). Organic food in the aspect of food safety in Poland and in the European Union. Economic and Environmental Studies, 14(3 (31), 313–327. Retrieved from https://czasopisma.uni.opole.pl/index.php/ees/article/view/2903
Authors
Małgorzata SZYMAŃSKA-BRAŁKOWSKAAuthors
Ewa MALINOWSKAStatistics
Downloads
Download data is not yet available.