Opublikowane: 2020-12-03

Żywność ekologiczna w aspekcie bezpieczeństwa żywności w Polsce i Unii Europejskiej

Małgorzata SZYMAŃSKA-BRAŁKOWSKA , Ewa MALINOWSKA

Abstrakt

W niniejszej pracy autorzy skupili się na badaniach ukazujących pojęcie żywności ekologicznej w obszarze bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. Istotną część artykułu stanowią rozważania ukazujące przyczyny zakupu i konsumpcji żywności ekologicznej, co stanowi ważny aspekt pracy badawczej. Jej celem jest określenie dlaczego konsumenci decydują się na zakup i spożywanie żywności ekologicznej oraz jaka jest definicja żywności ekologicznej. W pracy ukazane również zostały główne zagrożenia związane z produkcją żywności ekologicznej oraz aktualna problematyka w obszarze rolnictwa ekologicznego w Polsce i Unii Europejskiej.

Słowa kluczowe:

żywność ekologiczna, bezpieczeństwo żywności, rolnictwo ekologiczne

Pobierz pliki

Zasady cytowania

SZYMAŃSKA-BRAŁKOWSKA, M., & MALINOWSKA, E. (2020). Żywność ekologiczna w aspekcie bezpieczeństwa żywności w Polsce i Unii Europejskiej. Economic and Environmental Studies, 14(3 (31), 313–327. Pobrano z https://czasopisma.uni.opole.pl/index.php/ees/article/view/2903

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.