Żywność ekologiczna w aspekcie bezpieczeństwa żywności w Polsce i Unii Europejskiej

Małgorzata SZYMAŃSKA-BRAŁKOWSKA



Ewa MALINOWSKA




Abstrakt

W niniejszej pracy autorzy skupili się na badaniach ukazujących pojęcie żywności ekologicznej w obszarze bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. Istotną część artykułu stanowią rozważania ukazujące przyczyny zakupu i konsumpcji żywności ekologicznej, co stanowi ważny aspekt pracy badawczej. Jej celem jest określenie dlaczego konsumenci decydują się na zakup i spożywanie żywności ekologicznej oraz jaka jest definicja żywności ekologicznej. W pracy ukazane również zostały główne zagrożenia związane z produkcją żywności ekologicznej oraz aktualna problematyka w obszarze rolnictwa ekologicznego w Polsce i Unii Europejskiej.

Słowa kluczowe:

żywność ekologiczna, bezpieczeństwo żywności, rolnictwo ekologiczne

Agencja Rynku Rolnego (2007). Biuletyn Informacyjny ARR 5: 24-25. Available at: http://www.arr.gov.pl/data/400/biuletyn_191_nr5.pdf. Accessed 6 February 2012.

Cichocka, I. (2004). Ryzyko żywnościowe i żywność ekologiczna w opinii mieszkańców regionu rzeszowskiego. Ekologia i Technika 2: 55-63.

Cichocka, I.; Grabiński, T. (2009). Psychograficzno-motywacyjna charakterystyka polskiego konsumenta żywności ekologicznej. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość 5(66): 107-118.

European Commission (2008). Commission Regulation (EC) 889/2008 of 8 September 2008. Available at: http://www.ec.europa.eu/ agriculture/organic/eu-policy/legislation_en. Accessed 4 February 2012.

European Commission (2011). Food: from farm to fork statistics. 2011 Edition (2011). Eurostat Pocketbooks. European Commission. Luxembourg: Publication Office of the European Union.

European Commission (2012). Available at: http://www.ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/logo_en. Accessed 10 February 2012.

European Council (2007). Council Regulation (EC) 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labeling of organic products. Available at: http://www.ec.europa.eu/ agriculture/organic/eu-policy/legislation_en. Accessed 4 February 2012.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS, 2010). Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009-2010. Załącznik B (Annex B). Available at: http://www.ijhar-s.gov.pl/raporty-i-analizy.html. Accessed 6 February 2012.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS, 2011). Producenci ekologiczni w Polsce, wg stanu na 31 grudnia 2010 roku i 30 września 2011 roku. Available at: http://www.ijhar-s.gov.pl/raporty-i-analizy.html. Accessed 6 February 2012.

Kowalska, A. (2010). Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym. Warszawa: Wydawnictwo Difin.

Łukasik, W. (2010). XX-lecie działalności ARR. Biuletyn Informacyjny ARR 9-10: 7-21. Available at: http://www.arr.gov.pl/data/400/biuletyn_231-232_nr 9-10.pdf . Accessed 6 February 2012.

Łukasiński, W. (2008). Zarządzanie jakością produktu ekologicznego. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość, 1(56): 146-153.

Mackiewicz-Walczak, I. (2012). Zachowania nabywcze na rynku żywności ekologicznej w świetle badań bezpośrednich – czynniki wpływające na zakup żywności ekologicznej w Polsce. Available at: http://www.swiatmarketingu.pl/index.php?rodzaj=03&id_numer=976806. Accessed 6 February 2012.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2012). Available at: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne/Rolnictwo-ekologiczne-aktualnosci/Tydzien-Zywnosci-Ekologicznej. Accessed 6 February 2012.

Newerli-Guz, J.; Śmiechowska, M. (2004). Żywność ekologiczna w opinii młodych Europejczyków. Żywienie Człowieka i Metabolizm, Suplement 1, 2, Warszawa: 222-223.

Nierzwicki, W. (2010). Jakość żywności. Wydanie II zmienione. Gdańsk: Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku.

Rembiałowska, E. (2000). Zdrowotna i sensoryczna jakość ziemniaków oraz wybranych warzyw z gospodarstw ekologicznych. Warszawa: Fundacja Rozwoju SGGW.

Rembiałowska, E.; Badowski M. (2010). Mięso z produkcji ekologicznej. Gospodarka Mięsna 8: 16.

Szymańska, K. Dochód czynnikiem kształtującym popyt na żywność ekologiczną. Krakowska konferencja młodych uczonych. Available at:http://www.profuturo.agh.edu.pl/pliki/Pliki_III_KKMU/Zbiory_referatow/515-520_NE_Szymanska.pdf . Accessed 6 February 2012.

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gorzowie Wlkp. (2012). Żywność ekologiczna – wyniki kontroli. Available at: www.wiih.gorzow.pl. Poz. 92. Accessed 6 February 2012.

Opublikowane
2020-12-03

Cited By / Share

SZYMAŃSKA-BRAŁKOWSKA, M., & MALINOWSKA, E. (2020). Żywność ekologiczna w aspekcie bezpieczeństwa żywności w Polsce i Unii Europejskiej. Economic and Environmental Studies, 14(3 (31), 313–327. Pobrano z https://czasopisma.uni.opole.pl/index.php/ees/article/view/2903

Autorzy

Małgorzata SZYMAŃSKA-BRAŁKOWSKA 

Autorzy

Ewa MALINOWSKA 

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.