Opublikowane: 2020-11-23

Wykorzystanie energii w kuchni w Bauchi w Nigerii

Babayo Mohammed Adamu , Egho Yerima , Muhammed Murtala Bello , Auwalu Nasiru UMARU
Economic and Environmental Studies
Dział: Articles
DOI https://doi.org/10.25167/ees.2017.42.1

Abstrakt

Energia pozostaje kluczową kwestią z punktu widzenia przygotowywania posiłków przez gospodarstwa domowe w ich kuchniach. W naturze istnieje wiele źródeł tej energii, z typowym podziałem na nowoczesne i tradycyjne. W niniejszym artykule zbadano rodzaje źródeł energii wykorzystywanych do gotowania przez gospodarstwa domowe pracowników uniwersyteckich w Bauchi w Nigerii, wykorzystując w tym celu badania ankietowe oraz czteropunktową skalę testu chi-kwadrat. Koncentrując się na bodźcach do wyboru oraz efektach wykorzystywania źródeł energii wśród osób z wysokim poziomem wykształcenia, ustalono, że jedynie 9% badanych gospodarstw domowych korzysta z LPG jako nowoczesnego źródła energii, natomiast głównym źródłem pozostaje elektryczność oraz nafta. Wielkość gospodarstw domowych wpływała na ilość zużywanej energii, a także na wykorzystywanie źródeł gorszej jakości, jak np. drewno. We wnioskach stwierdzono, że analizowane gospodarstwa domowe wykorzystują do gotowania różne źródła energii, zależnie od możliwości finansowych oraz dostępności, a mniejsza uwagę poświęcają ich trwałości oraz efektywności. Należy zauważyć, że w obszarze badawczym nie stosowano teorii wykorzystującej koncepcję drabiny energetycznej (ang.: energy ladder concept).

Słowa kluczowe:

energia, gospodarstwa domowe, kuchnia, wybór, wykorzystanie

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Adamu, B. M., Yerima, E., Bello, M. M., & UMARU, A. N. (2020). Wykorzystanie energii w kuchni w Bauchi w Nigerii. Economic and Environmental Studies, 17(2 (42), 149–163. https://doi.org/10.25167/ees.2017.42.1

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.