Wykorzystanie energii w kuchni w Bauchi w Nigerii

Babayo Mohammed Adamu



Egho Yerima



Muhammed Murtala Bello



Auwalu Nasiru UMARU



Abstrakt

Energia pozostaje kluczową kwestią z punktu widzenia przygotowywania posiłków przez gospodarstwa domowe w ich kuchniach. W naturze istnieje wiele źródeł tej energii, z typowym podziałem na nowoczesne i tradycyjne. W niniejszym artykule zbadano rodzaje źródeł energii wykorzystywanych do gotowania przez gospodarstwa domowe pracowników uniwersyteckich w Bauchi w Nigerii, wykorzystując w tym celu badania ankietowe oraz czteropunktową skalę testu chi-kwadrat. Koncentrując się na bodźcach do wyboru oraz efektach wykorzystywania źródeł energii wśród osób z wysokim poziomem wykształcenia, ustalono, że jedynie 9% badanych gospodarstw domowych korzysta z LPG jako nowoczesnego źródła energii, natomiast głównym źródłem pozostaje elektryczność oraz nafta. Wielkość gospodarstw domowych wpływała na ilość zużywanej energii, a także na wykorzystywanie źródeł gorszej jakości, jak np. drewno. We wnioskach stwierdzono, że analizowane gospodarstwa domowe wykorzystują do gotowania różne źródła energii, zależnie od możliwości finansowych oraz dostępności, a mniejsza uwagę poświęcają ich trwałości oraz efektywności. Należy zauważyć, że w obszarze badawczym nie stosowano teorii wykorzystującej koncepcję drabiny energetycznej (ang.: energy ladder concept).

Słowa kluczowe:

energia, gospodarstwa domowe, kuchnia, wybór, wykorzystanie

Babanyara, Y. A.; Saleh, U. F. (2010). Urbanization and the Choice of Fuel wood as a Source of Energy in Nigeria. Journal of Human Ecology 31(1): 19-26.
  Google Scholar

Balakrishnan, K.; Sankar, S.; Parikh, J.; Padmavathi, R.; Srividya, K.; Venugopal, V.; Prasad, S.; Pandey V.L. (2002). Daily average exposures to respirable particulate matter from combustion of biomass fuels in rural households of southern India. Environmental Health Perspectives 110(11): 1069-1075.
  Google Scholar

Barnes, D. F. and Qian, Uu (1992). Urban Inter Fuel Substitution, Energy Use and Equity in Developing Countries. World Bank Industry and Energy Department Working Paper. Energy Series Paper 53. Washington, DC: World Bank.
  Google Scholar

Chikwendu, C.C. (2011). Change-Over from Kerosene to LPG Use - A Family Case Study Friends of the Environment and ENERGIA: International Network on Gender and Sustainable Energy.
  Google Scholar

ESMAP (2001). Sustainable wood fuel supplies from the dry tropical woodlands. ESMAP Technical Paper 13. Washington DC
  Google Scholar

Hosier, R; Kipondya, W. (1993). Urban household energy use in Tanzania: prices, Substitutes and poverty. Energy Policy 21: 453-73.
  Google Scholar

Heltberg, R. (2003). Household fuel and energy use in developing countries - a multi country study.
  Google Scholar

Bruce, J. (2014). A Case Study of Cooking Practices in Paraguay.
  Google Scholar

Jiang, R. T.; Bell, M. L. (2008). A comparison of particulate matter from biomass-burning rural and non-biomassburning urban households in northeastern China. Environmental Health Perspectives 116(7): 907-914.
  Google Scholar

Leach, G. (1992). The energy transition. Energy Policy February: 116-123.
  Google Scholar

Omole, D.O.; Azubuike, T.U.; Ogbiye, A.S.; Ede, A.N.; Ajayi, O.O. (2016). Causative Factors of Indoor Air Pollution in Nigerian Households. 3rd International Conference on African Development Issues: 72-75
  Google Scholar

Pundo, M.O.; Fraser, G.C. . (2006). Multinomial logit analysis of household cooking fuel choice in rural Kenya: The case of Kisumu district. Agrekon 45(1): 511-523
  Google Scholar

Ramachandra, T.V.; Subramanian, D.K.; Joshi, N.V.; Gunaga, S.V.; Harikantra, R.B. (2000). Domestic energy consumption patterns in Uttara Kannada District, Karnataka State. India Energy Conversion & Management 41: 775-831. Available at: www.elsevier.com/locate/enconman. Accessed 20 January 2017.
  Google Scholar

Nwofe, P.A. (2013). Comparative Analysis of Domestic Energy Use in Nigeria -A Review. Continental Journal of Renewable Energy 4(1): 7-17.
  Google Scholar

Olufemi, O.D.; Ololade, O.O.; Ebenezer, K.A.; Tolutope, F.K.; Ayodele, I.O. (2011). A community Survey of the Pattern and Determinants of Household Sources of Energy for Cooking in Rural and Urban South Western Nigeria. The Pan African Medical Journal 12(2): 2. doi:10.11604/pamj.2012.12.2.1436.
  Google Scholar

Oyejola B. A.; Adebayo, D. (2004). Statistics for Biology and Agriculture students. Ilorin, Kwara State Nigeria: OLAD Publishers.
  Google Scholar

WHO (2002). World Health Report. Geneva: WHO
  Google Scholar


Opublikowane
2020-11-23

Cited By / Share

Adamu, B. M., Yerima, E., Bello, M. M., & UMARU, A. N. (2020). Wykorzystanie energii w kuchni w Bauchi w Nigerii. Economic and Environmental Studies, 17(2 (42), 149–163. https://doi.org/10.25167/ees.2017.42.1

Autorzy

Babayo Mohammed Adamu 

Autorzy

Egho Yerima 

Autorzy

Muhammed Murtala Bello 

Autorzy

Auwalu Nasiru UMARU 

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.