Opublikowane: 2020-11-24

Usuwanie barwy z buraczanego wywaru melasowego z wykorzystaniem metody mikrobiologicznej – wpływ parametrów procesu oraz stopnia rozcieńczenia wywaru

Marta Wilk , Małgorzata Krzywonos , Przemysław Seruga
Economic and Environmental Studies
Dział: Articles
DOI https://doi.org/10.25167/ees.2017.42.11

Abstrakt

W gorzelniach, jako produkt uboczny powstaje niebezpieczny dla środowiska wywar. Związki barwne zawarte w buraczanym wywarze melasowym (BWM) czynią go najbardziej problematycznym odpadem gorzelniczym. Tradycyjne metody usuwania ładunku zanieczyszczeń ścieków nie pozwalają na jednoczesne usunięcie barwy. W pracy przedstawiono metodę mikrobiologicznego usuwania związków barwnych zawartych w BWM. Zoptymalizowano warunki procesu (pH i temperaturę) oraz dobrano stężenie wywaru. Zastosowane bakterie Lactobacillus plantarum MiLAB393 w 26% usunęły barwę z BWM stanowiącego 30% v/v podłoża hodowlanego w pH0=6,5 i 35,8°C.

Słowa kluczowe:

dekoloryzacja, buraczany wywar melasowy, Lactobacillus plantarum, bakterie fermentacji mlekowej

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Wilk, M., Krzywonos, M., & Seruga, P. (2020). Usuwanie barwy z buraczanego wywaru melasowego z wykorzystaniem metody mikrobiologicznej – wpływ parametrów procesu oraz stopnia rozcieńczenia wywaru. Economic and Environmental Studies, 17(2 (42), 335–345. https://doi.org/10.25167/ees.2017.42.11

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.