Zrównoważony rozwój przemysłu owocowego

Barbara Kruczek



Dorota Gumul



Elżbieta Olech



Halina Gambuś



Abstrakt

Polska jest znaczącym producentem owoców i produktów owocowych na świecie. Przemysł owocowy wytwarza na szeroką skalę podczas przetwarzania owoców pozostałości poprodukcyjne zwane wytłokami owocowymi. Generalnie wytłoki te są składowane na pryzmach i nazywane odpadem poprodukcyjnym. Wytłoki owocowe po procesie przetwarzania nadal cechują się wysoką zawartością składników prozdrowotnych, takich jak: błonnik pokarmowy, pektyna oraz składniki mineralne. Zawierają również duże ilości polifenoli charakteryzujących się wysoką aktywnością przeciwoksydacyjną. Dlatego też mają one wysoki potencjał do reutylizacji w prozdrowotne produkty spożywcze, nie tylko na pasze dla zwierząt czy do produkcji pektyn jak to miało miejsce na chwilę obecną. Wiele z składników wytłoków może być również z powodzeniem wykorzystywana w przemyśle niespożywczym, takim jak przemysł paliwowym lub ulegać innego rodzaju biotransofrmacjom. Z tego tez powodu wykorzystanie wytłoków owocowych jako surowca w innych procesach powinno być rozszerzone o otrzymywanie bardziej efektywnych produktów zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Ze względu na problem utylizacji pozostałości poprodukcyjnych wskazane jest przedstawienie możliwości dalszego wykorzystania odpadów owocowych i wynikających z nich konsekwencji.

Słowa kluczowe:

wytłoki owocowe, utylizacja odpadów, owoce

Agencja Rynku Rolnego (2014). Report: Fruit market in Poland. [Online] Available at: http://www.arr.gov.pl/data/00321/rynek_owocow2014_en.pdf
  Google Scholar

Agencja Rynku Rolnego (2015). Rynek Owoców i Warzyw. Biuletyn Informacyjny.. [Online] Available at: http://www.arr.gov.pl/data/400/biuletyn_informacyjny_arr_3_2015.pdf
  Google Scholar

Agostini, F.; Bertussi, R. A.; Agostini, G.; Atti Dos Santos, A. C.; Rossato, M.; Vanderlinde, R. (2012). Supercritical Extraction from Vinification Residues: Fatty Acids, α-Tocopherol, and Phenolic Compounds in the Oil Seeds from Different Varieties of Grape. The Scientific World Journal 2012: 1-9.
  Google Scholar

Brenes, A.; Viveros, A.; Chamorro, S.; Arija, I. (2016). Use of polyphenol-rich grape by-products in monogastric nutrition. A review. Animal Feed Science and Technology 211: 1-17.
  Google Scholar

Bockris, J. O. M. (2002). The origin of ideas on a hydrogen economy and its solution to the decay of the environment. International Journal of Hydrogen Energy 27: 731–740.
  Google Scholar

Borycka, B.;Żuchowski, J. (1998). Metal sorption capacity of fibre preparations from fruit. Polish Journal Of Food And Nutrition Sciences 1: 67-76.
  Google Scholar

Botella, C; Díaz, A. B.; de Ory, I.; Blandino, A. (2007). Xylanase and pectinase production by Aspergillus awamori on grape pomace in solid state fermentation. Process Biochemistry 42: 98-101.
  Google Scholar

Chatanta, D. i inni, (2007). Bioethanol production from apple pomace left after juice extraction. The Internet Jurnal of Microbiology 2(5): 1-5.
  Google Scholar

Chandrasekhar, K.; Lee, Y. J.; Lee, D. W. (2015). Biohydrogen production: strategies to improve process efficiency through microbial routes. International Journal of Molecular Sciences 16: 8266–8293.
  Google Scholar

Christopher, K.; Dimitrios, R. 2012. A review on exergy comparison of hydrogen production methods from renewable energy sources. Energy & Environmental Science 5: 6640–6651.
  Google Scholar

Das, D.; Mukherjee, S.;Ray, D. (2010). Resveratrol and red wine, healthy heart and longevity. Heart Failure Reviews, 5 (15): 467-477.
  Google Scholar

Deng, J.; Quigqing, L.; Zhang, Ch.; Cao, W.; Fan, D.; Yand, H. (2016). Extraction Optimization of Polyphenols from Waste Kiwi Fruit Seeds (Actinidia chinensis Planch.) and Evaluation of Its Antioxidant and AntiInflammatory Properties. Molecules 21(7): 1-13.
  Google Scholar

El Achkar, J. H.; Lendormi, T.; Hobaika, Z.; Salameh, D.; Louka, N.; Maroun, R. G.; Lanoisellé, J. L. (2016). Anaerobic digestion of grape pomace: Biochemical characterisation of the fractions and methane production in bath and continuous digesters. Waste Management 50: 275-282.
  Google Scholar

Figuerola, F.; Hurtado, M. L.; Estévez, A. M.; Chiffelle, I.; Asenjo, F. (2005). Fibre concentrates from apple pomac and citrus peel as tential fibre sources for food enrichment. Food Chemistry 91: 395-401.
  Google Scholar

Foschki, B.; Jurgoński, A.; Juśkiewicz, J.; Zduńczyk, Z. (2015). Metabolic effects of dietary apple seed oil in rars. Nauka. Technologia. Jakość 98 (1): 220-231.
  Google Scholar

Grigelmo-Miguel, N.; Martin-Belloso, O. (1999). Comparison of Dietary Fibre from By-products of Processing Fruits and Greens and from Cereals. Lebensmittel-Wissenschaft & Technologie 32: 503-508.
  Google Scholar

Jenkins, D. J. A.; Marchie, A.; Augustin, L. S. A. (2004). Viscous dietary fibre and metabolic effects. Clinical Nutrition Supplements 1: 39-49..
  Google Scholar

Jurgoński, A.; Juśkiewicz, J.; Zduńczyk, Z.; Matusevicius, P.; Kołodziejczyk, K. (2014). Polyphenol-rich extract from blackcurrant pomace attenuates the intestinal tract and serum lipid changes induced by a high-fat diet in rabbits. European Journal of Nutrition 8(53): 1603-1613.
  Google Scholar

Kołodziejczyk, K.; Markowski, J.; Kosmala, M.; Krol, B.; Plocharski W. (2007). Apple pomcae as a potential source of nutracetical products. Polish Jurnal of Food and Nutrition Sciences 4(57): 291-295.
  Google Scholar

Kupryś-Caruk, M.; Podlaski, S.; Wiśniewski, G. (2014). Przydatność rdestowsca czeskiego (Reynoutria x biochemica Chartek & Chrtkova) do produkcji biogazu rolniczego. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 579: 27-36.
  Google Scholar

Kruczek, M.; Drygaś, B.; Habryka, C. (2016). Pomace in fruit industry and their contemporary potential application. World Scientific News 48: 259-265.
  Google Scholar

Lobo, V.; Patil, A.; Phatak, A.; Chandra, N. (2010). Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health. Pharmacognosy Review 8 (4): 118-126.
  Google Scholar

Lu, Ch.; Zhang, Z.; Ge, X.; Wang, Y.; Zhou, X.; You, X.; Liu, H.; Zhang, Q. (2016). Bio-hydrogen production from apple waste by photosynthetic bacteria HAU-M1. International Journal of Hydrogen Energy 41 (31): 1339913407.
  Google Scholar

Lu, Y.; Foo, L. Y. (1999). The polyphenol constituents of grape pomace. Food Chemistry 65: 1-8. Maner, S.; Sharma, A. K.; Banerjee, K. (2015). Wheat flour replacement by wine grape pomace powder. Proceedings of the National Academy of Sciences 1-5.
  Google Scholar

Mendes, J. A. S.; Xavier, A. M. R. B.; Dmitry, E. V.; Lopes, L. P. (2013). Integrated utilization of grape skins from [14]white grape pomaces. Industrial Crops and Products 49: 286–291.
  Google Scholar

Nawirska, A. (2005). Binding of heavy metals to pomace fibers. Food Chemistry 90: 395-400.
  Google Scholar

Olech E; Sikora J.; Kuboń M. (2016). The potential for biogas production using selected substrates of the agri-food industry. Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW 68: 81-86
  Google Scholar

Pachapur, V. L.; Sarma, S. J.; Brar, S. K.; Bihan, Y. L.; Buelna, G.; Verma, M., (2015). Biohydrogen production by co-fermentation of crude glycerol and apple pomace hydrolysate using co-culture of Enterobacter aerogenes and Clostridium butyricum. Bioresource Technology 193: 297-306.
  Google Scholar

Peiretti, P. G.; Gal, F. (2015). Fruit and pomace extract applications to improve safety and quality of meat products. In: Owen, J. P. (ed.). Fruit and pomace extracts biological activity, potential applications and beneficial health effects: 1-28. Association of Teachers of Mat.
  Google Scholar

Persic, M.; Mikulic-Petkovsek M.; Stalnar, A.; Veberic, R. (2017). Chemical composition of apple fruit, juice and pomace and the correlation between phenolic content, enzymatic activity and browning. LWT- Food Science and Technology 82: 23-31.
  Google Scholar

Rembowski, E. (1998). Wykorzystanie odpadów w przemyśle owocowo-warzywnym. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2: 22-23.
  Google Scholar

Sikora, J.; Mruk, B. (2016). Analiza ilościowa i jakościowa biogazu wydzielanego z wsadów skomponowanych na bazie dostępnych frakcji w gospodarstwie rolnym. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich 3(2): 907917.
  Google Scholar

Sun, H.; Ge, X.; Hao, Z.; Peng, M. (2010). Cellulase production by Trichoderma sp. on apple pomace under solid state fermentation. African Journal of Biotechnology 2(9): 163-166.
  Google Scholar

Struck, S.; Plaza, M.; Turner, Ch.; Rohm, H. (2016). Berry pomace – a review of processing and chemical analysis of its polyphenols. Int. Journ. of Food Science + Technology 51(6): 1305-1318.
  Google Scholar

Sybirny, W.; Puchalski, C.; Sybirny, A. (2007). Metaboliczna inżynieria drobnoustrojów do konstruowania wydajnych producentów bioetanolu z lignocelulozy. Biotechnologia 79(4): 38-54.
  Google Scholar

Thebaudin, J.; Lefebvre, A.; Harrington, M.; Bourgeois, C. (1997). Dietary fibres: Nutritional and technological interest. Trends in Food Science & Technology February 8: 41-47.
  Google Scholar


Opublikowane
2020-11-24

Cited By / Share

Kruczek, B., Gumul, D., Olech, E., & Gambuś, H. (2020). Zrównoważony rozwój przemysłu owocowego. Economic and Environmental Studies, 17(2 (42), 389–398. https://doi.org/10.25167/ees.2017.42.14

Autorzy

Barbara Kruczek 

Autorzy

Dorota Gumul 

Autorzy

Elżbieta Olech 

Autorzy

Halina Gambuś 

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.