Opublikowane: 2020-11-24

Zrównoważony rozwój przemysłu owocowego

Barbara Kruczek , Dorota Gumul , Elżbieta Olech , Halina Gambuś
Economic and Environmental Studies
Dział: Articles
DOI https://doi.org/10.25167/ees.2017.42.14

Abstrakt

Polska jest znaczącym producentem owoców i produktów owocowych na świecie. Przemysł owocowy wytwarza na szeroką skalę podczas przetwarzania owoców pozostałości poprodukcyjne zwane wytłokami owocowymi. Generalnie wytłoki te są składowane na pryzmach i nazywane odpadem poprodukcyjnym. Wytłoki owocowe po procesie przetwarzania nadal cechują się wysoką zawartością składników prozdrowotnych, takich jak: błonnik pokarmowy, pektyna oraz składniki mineralne. Zawierają również duże ilości polifenoli charakteryzujących się wysoką aktywnością przeciwoksydacyjną. Dlatego też mają one wysoki potencjał do reutylizacji w prozdrowotne produkty spożywcze, nie tylko na pasze dla zwierząt czy do produkcji pektyn jak to miało miejsce na chwilę obecną. Wiele z składników wytłoków może być również z powodzeniem wykorzystywana w przemyśle niespożywczym, takim jak przemysł paliwowym lub ulegać innego rodzaju biotransofrmacjom. Z tego tez powodu wykorzystanie wytłoków owocowych jako surowca w innych procesach powinno być rozszerzone o otrzymywanie bardziej efektywnych produktów zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Ze względu na problem utylizacji pozostałości poprodukcyjnych wskazane jest przedstawienie możliwości dalszego wykorzystania odpadów owocowych i wynikających z nich konsekwencji.

Słowa kluczowe:

wytłoki owocowe, utylizacja odpadów, owoce

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Kruczek, B., Gumul, D., Olech, E., & Gambuś, H. (2020). Zrównoważony rozwój przemysłu owocowego. Economic and Environmental Studies, 17(2 (42), 389–398. https://doi.org/10.25167/ees.2017.42.14

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.