Opublikowane: 2020-11-24

Trendy innowacyjne na rynkach dóbr żywnościowych a poziom rozwoju gospodarczego

Szczepan Figiel , Justyna Kufel-Gajda
Economic and Environmental Studies
Dział: Articles
DOI https://doi.org/10.25167/ees.2017.42.17

Abstrakt

Istnienie zależności między konsumpcją rozpatrywaną zarówno w ujęciu ilościowym jak i jakościowym, a poziomem rozwoju gospodarczego wydaje się oczywiste. Ponadto, zarówno percepcja żywności jak i jej wybór zależą nie tylko od poziomu rozwoju gospodarczego, lecz są również silnie kształtowane przez innowacyjne działania producentów żywności konkurujących bardzo często o specjalistyczne niszowe rynki żywnościowe. Celem artykułu jest przeanalizowanie, jak obecne trendy w innowacjach dotyczących produktów żywnościowych związane są z poziomem rozwoju gospodarczego wybranych krajów świata. Analizę empiryczną przeprowadzono wykorzystując dane o 15 trendach innowacyjnych w zakresie produktów żywnościowych udostępnione przez XTC World Innovation Panorama oraz dane Banku Światowego o poziomie dochodu narodowego brutto. Pokazano, że poziom rozwoju gospodarczego determinuje rodzaj innowacji żywnościowych oraz związaną z tym jakość konsumpcji żywności. Po osiągnieciu pewnego progowego dochodu popyt na konsumowaną ilość żywności zaczyna być zastępowany przez popyt na jakościowe atrybuty żywności.

Słowa kluczowe:

trendy innowacyjne, produkty żywnościowe, dochody

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Figiel, S., & Kufel-Gajda, J. (2020). Trendy innowacyjne na rynkach dóbr żywnościowych a poziom rozwoju gospodarczego. Economic and Environmental Studies, 17(2 (42), 429–446. https://doi.org/10.25167/ees.2017.42.17

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.