Istnienie zależności między konsumpcją rozpatrywaną zarówno w ujęciu ilościowym jak i jakościowym, a poziomem rozwoju gospodarczego wydaje się oczywiste. Ponadto, zarówno percepcja żywności jak i jej wybór zależą nie tylko od poziomu rozwoju gospodarczego, lecz są również silnie kształtowane przez innowacyjne działania producentów żywności konkurujących bardzo często o specjalistyczne niszowe rynki żywnościowe. Celem artykułu jest przeanalizowanie, jak obecne trendy w innowacjach dotyczących produktów żywnościowych związane są z poziomem rozwoju gospodarczego wybranych krajów świata. Analizę empiryczną przeprowadzono wykorzystując dane o 15 trendach innowacyjnych w zakresie produktów żywnościowych udostępnione przez XTC World Innovation Panorama oraz dane Banku Światowego o poziomie dochodu narodowego brutto. Pokazano, że poziom rozwoju gospodarczego determinuje rodzaj innowacji żywnościowych oraz związaną z tym jakość konsumpcji żywności. Po osiągnieciu pewnego progowego dochodu popyt na konsumowaną ilość żywności zaczyna być zastępowany przez popyt na jakościowe atrybuty żywności.
Pobierz pliki
Zasady cytowania