Opublikowane: 2020-11-26

Zrównoważenie środowiskowe w produkcji soi w oparciu o wyniki badań polowych przeprowadzonych w stacji doświadczalnej oceny odmian w Głubczycach w latach 2015-2017

Marta BEDNARCZYK , Izabella PISAREK
Economic and Environmental Studies
Dział: Articles
DOI https://doi.org/10.25167/ees.2018.48.3

Abstrakt

Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu zmiennego systemu nawożenia azotem w uprawie soi, na cechy jakościowe i ilościowe struktury plonów oraz aspekt ekonomiczny jako istotne elementy zrównoważonego gospodarowania w rolnictwie.
W pracy wykorzystano wyniki doświadczeń ścisłych prowadzonych w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach w latach 2015-2017. W badaniach porównano plony nasion, białka i tłuszczu w czterech odmianach soi (Glycine max (L.)Merrill) non-GMO (Augusta, Mavka, Aligator, Lissabon) w zależności od zróżnicowania azotem w dawkach 0, 30 i 60 kg N/ha, oraz oszacowano opłacalność produkcji w/w wariantach nawozowych. Plony nasion porównywanych odmian soi różniły się istotnie wskazując jednocześnie na bardzo wysoką zależność składu ilościowego i jakościowego od przebiegu warunków pogodowych w okresie wegetacji. Nawożenie azotem w dawce 30kg N/ha okazało się optymalną dawką tego składnika w uprawie soi zarówno w aspekcie jakościowo-ilościowym struktury plonu jak i w aspekcie ekonomicznym. Najlepiej przystosowaną odmianą soi do warunków klimatyczno-siedliskowych rejonu Głubczyc okazały się odmiany Aligator i Lissabon, na co wskazują istotne współczynniki NIR.

Słowa kluczowe:

rozwój zrównoważony, soja, non_GMO, nawożenie azotem

Pobierz pliki

Zasady cytowania

BEDNARCZYK, M., & PISAREK, I. (2020). Zrównoważenie środowiskowe w produkcji soi w oparciu o wyniki badań polowych przeprowadzonych w stacji doświadczalnej oceny odmian w Głubczycach w latach 2015-2017. Economic and Environmental Studies, 18(4 (48), 1219–1234. https://doi.org/10.25167/ees.2018.48.3

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.