Sustainable development for soya production based on the field research carried out at the Variety Assessment Experimental Station of Głubczyce in the years 2015-2017

Marta BEDNARCZYK



Izabella PISAREK



Аннотация

The aim of this research was to determine the impact of various nitrogen fertilization systems in soya cultivation on quality and quantity of crop, as well as to examine the economic aspects of sustainable farming. The study was based on research carried out in the Variety Assessment Research Station of Głubczyce (years: 2015-2017). The soybean, protein and fat of four soya varieties (Glycine max (L.)Merrill) non-GMO (Augusta, Mavka, Aligator, Lissabon) were compared, using varying doses of N/ha (0, 30 and 60 kg). The cost effectiveness of the various fertilization doses was also determined. The soybean yields of the different soya varieties differed significantly, which indicates the existence of interdependence between weather conditions during growth and both quantity and quality. Fertilizing with 30 kg N/ha was the optimal rate both in terms of quality and quantity of the yield, as well as economically. The varieties of ‘Aligator’ and ‘Lissabon’ proved the best suited to the climate and environment of Głubczyce region, regarding significant LSD coefficients.

Ключевые слова:

sustainable development, soya, non-GMO, nitrogen fertilizer

Adesemoye, A., Kloepper, J. (2009). Plant-microbes interactions in enhanced fertilizer-use efficiency. Appl Microbiol Biotechnol. 85(1):1-12 DOI: 10.1007/s00253-009-2196-0.

COBORU. (2017). Lista opisowa odmian roślin rolniczych [Polish national list of agricultural plant varieties]. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych. Accessed 1.03.2017.http://www.coboru.pl/Publikacje_COBORU/Listy_odmian/lo_rolnicze_2017.pdf

Dobek, T.K., Dobek, M. (2008) Efektywność produkcji soi w polskich warunkach [Effectiveness of soybean production under the conditions of Poland]. Inżynieria Rolnicza 4(102):233-240.

FAOSTAT, http://faostat.fao.org/site/291/default.aspx. Accessed 28.08.2018.

Gawęcki, K., Bednarczyk, M., Głogowska, J. Kręgielewski, M. (2018). Wyniki Porejestrowych Doświadczeń Odmianowych w Województwie Opolskim za lata 2015-2017 [Results of Post-registration Experiments in the Plant Variety of Opole Voivodeship for the years 2013-2015].

GUS. 2017. Wyniki produkcji roślinnej w Polsce 2016 [Crop production results in 2016], Departament Rolnictwa. Warszawa. pp.82. www.stat.gov.pl

IOR. (2012). Metodyka integrowanej ochrony soi [Methodology of integrated soybean protection], pp. 32. https://www.ior.poznan.pl/plik,1524,metodyka-integrowanej-ochrony-soi-dla-producentow-pdf.pdf

Jarecki, W., Bobrecka-Jamro, D. (2015). Effect of fertilization with nitrogen and seed inoculation with nitragina on seed quality of soya bean (Glycine max (L.) Merrill). Acta Sci. Pol. Agricultura, 14(3), 51-59 www.agricultura.acta.utp.edu.pl

Kościelniak, W., Pyziak, K. (2017). Soja – Uprawa z perspektywą – poradnik agrotechniczny [Soyabean - Crop production with prospects – an agrotechnical guide], http://oodr.pl/soja-uprawa-perspektywa-poradnik-agrotechniczny
Lorenc-Kozik, A.M., Pisulewska, E. (2003).Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem i mikroelementami na plonowanie wybranych odmian soi [The effect of increasing levels of nitrogen fertilizer and microelements on seed yield of selected soybean cultivars], Rośliny Oleiste,24, 131-142.

Luboiński, A., Markowicz, M. (2017). Wpływ systemu nawożenia azotem na plonowanie trzech odmian soi (Glycine max(L.) Merr.) [The effect of nitrogen fertilization system on yields of three non-GMO soybean varieties], Fragm. Agron. 34(3): 66–75.

Machnacki, M. (2014.) Regionalne zrównoważenie ekonomiczno-ekologiczne gospodarstw rolniczych a ich położenie na obszarach o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW) [Regional economic and ecological sustainability of farms and their location in less favoured areas (LFA)], Problemy Drobnych Gospodarstw Rolnych, 4, 35–4.

Maria, J.K.M., Enkhtaivan, G., Lee, J., Thiruvengadam, M., Keum, Y-S., Kim, D.H. (2015). Spectroscopic determination of metabolic and mineral changes of soya-chunk mediated by Aspergillus soya. Food Chemistry 170, 1–9. doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.029

Our Common Future. 1987. The World Commission on Environment and Development. Oxford University Press.

Pawlak, K. (2014). Pozycja konkurencyjna głównych producentów i eksporterów nasion oleistych i olejów roślinnych w handlu wewnątrzwspólnotowym [The competitive position of the main producers and exporters of oilseeds and vegetable oils in the intra-EU trade]. JJARD, 3(33), 185-203.

Penna, C., Massa, R., Olivieri, F., Gutkind, G., Cassán, F. (2011) A simple method to evaluate the number of bradyrhizobia on soybean seeds and its implication on inoculant quality control. AMB Express 1(1):21 doi: 10.1186/2191-0855-1-21

Pisulewska, E., Lorenc-Kozik, A., Borowiec, F. (1999).Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na plon, zawartość oraz skład kwasów tłuszczowych w nasionach dwóch odmian soi [The effect of nitrogen fertilisation level on seed yield, fat content and fatty acids composition of two soybean cultivars], Rośliny Oleiste, 20, 511-520.

PN (Polish Standard)75/A-04018

PN(Polish Standard)76/R- 64753

PN(Polish Standard)-R- 65950

Pyziak, K., Bednarczyk, M., Głogowska, J., Kręgielewski, M. (2016). Wyniki Porejestrowych Doświadczeń Odmianowych w Województwie Opolskim za lata 2013-2015 [The Results of Post-registration Experiments in the Plant Variety of Opole Voivodeship for the years 2013-2015].

Pyziak, K., Bednarczyk, M., Głogowska J., Kręgielewski M. (2017). Wyniki Porejestrowych Doświadczeń Odmianowych w Województwie Opolskim za lata 2014-2016 [The Results of Post-registration Experiments in the Plant Variety of Opole Voivodeship for the years 2013-2015].

Pyziak, K., Bednarczyk, M. (2017). Katalog odmian soi, Agrotechnika soi [A catalogue of soy varieties. Argrotechnics of soy]. https://www.saatbau.com/uploads/magazine/soja_2017.pdf

Smędzik-Ambroży, K. (2014). Zrównoważenie środowiskowe produkcji a wyniki ekonomiczne i potencjał produkcyjny gospodarstw FADN z Regionu Wielkopolski i Śląska w latach 2004–2010 [The environmental sustainability of production and the economic performance and potential production of farms in the regions of Wielkopolska and Sileisa in the years 2004–2010]. Progress in Economic Science, 1, 65-73. DOI:http://dx.medra.org/10.14595/PIES/01/00.

Wrzaszcz, W. (2011). Zrównoważenie środowiskowe versus zrównoważenie ekonomiczne indywidualnych gospodarstw rolnych [The Environmental Sustainability versus Economic Sustainability of the Family Owned Agricultural Holdings]. Zeszyty Nauk SGGW, 11(26), 2, 156-167.

Опубликован
2020-11-26

##plugins.themes.libcom.cytowania##

BEDNARCZYK, M., & PISAREK, I. (2020). Sustainable development for soya production based on the field research carried out at the Variety Assessment Experimental Station of Głubczyce in the years 2015-2017. Economic and Environmental Studies, 18(4 (48), 1219–1234. https://doi.org/10.25167/ees.2018.48.3

Authors

Marta BEDNARCZYK 

Authors

Izabella PISAREK 

Statistics

Скачивания

Данные скачивания пока недоступны.