Interpretation of Article 80 of the Environmental Protection Law in the context of meat promotion

Franciszek Nowak

Uniwersytet Jagielloński

Abstract

The meat sector is responsible for a significant part of the anthropogenic greenhouse
gases, and without its transformation it is not possible to stop the climate change. The
easiest way to decrease the meat sector’s carbon footprint is to change meat consumption
models, to which advertisements or other types of promotion can contribute. According
to Article 80 of the Environmental Protection Law, promotion of goods and services that
encourage a consumption model inconsistent with the principles of environmental protection
and sustainable development is prohibited. Advertising red meat seems to fulfill all the
rationales of the above provision. In order to verify this thesis, this publication performs
a detailed analysis of the rationales of the prohibition of non-ecological advertising relating
it to red meat promotions. The main purpose of the publication is to interpret Article 80
of the Environmental Protection Law, which can be used to counteract the most harmful
manifestations of human activity.

Keywords:

sustainability, advertising, meat, climate, environment

Rządowy projekt ustawy o ochronie środowiska, druk sejmowy nr 1856 z 17 kwietnia 2000 r.
  Google Scholar

Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska, t.j.: Dz.U. z 2022 poz. 2556 z późn. zm.
  Google Scholar

Ustawa z dnia 29 grudnia 1992 r. o radiofonii i telewizji t.j.: Dz.U. z 2020 poz. 805 z późn. zm.
  Google Scholar

Wyrok SA w Warszawie z 8 grudnia 2009 r., VI ACa 621/09, Apel.-W-wa 2010, nr 3, poz. 28.
  Google Scholar

Wyrok SO w Jeleniej Górze z 12 marca 2020 r., I C 959/18, (niepubl.).
  Google Scholar

Wyrok TK z 13 maja 2009 r., sygn. Kp 2/09, OTK-A 2009, nr 5, poz. 66.
  Google Scholar

Wyrok TK z 6 czerwca 2006 r., sygn. K 23/05, OTK-A 2006, nr 6, poz. 62.
  Google Scholar

Adach-Stankiewicz, Ewa. 2021. Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2020 roku. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa, 1, Dostęp: 28.12.2022. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/handel/
  Google Scholar

dostawy-na-rynek-krajowy-oraz-spozycie-niektorych-artykulow-konsumpcyjnych-na-1-mieszkanca-w-2020-roku,9,11.html.
  Google Scholar

Bukowski, Zbigniew. 2005. Pojęcie zrównoważonego rozwoju w prawie polskim. W: Zrównoważony
  Google Scholar

Rozwój. Od utopii do praw człowieka, (red.) Andrzej Papuziński, 104–118. Bydgoszcz, s. 113.
  Google Scholar

Bywalec, Czesław i Leszek Rudnicki. 2002. Konsumpcja. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 13.
  Google Scholar

Dziedzic-Chojnacka, D., Chojnacki, D. 2007. Zakaz reklamy nieekologicznej w polskim prawie ochrony środowiska. Radca Prawny 4: 58.
  Google Scholar

European Commission, Directorate-General for Agriculture and Rural Development. J Peyraud,
  Google Scholar

M. MacLeod, 2020 Future of EU livestock: How to contribute to a sustainable agricultural sector?:final report, Publications Office, 6. Dostęp: 28.12.2022. https://data.europa.eu/doi/10.2762/3440.
  Google Scholar

European Commission, Eurostat. 2020. Energy, transport and environment statistics 2020 edition, 163. DOI: 10.2785/463410.
  Google Scholar

Górski, Marek, Jendrośka, Jerzy (red.). 2001. Komentarz do art. 1. W: Ustawa Prawo ochrony środowiska. Komentarz, (red.) Jerzy Jendrośka et al., Warszawa: Wolters Kluwer, wydanie elektroniczne LEX, Dostęp:07.01.2023.
  Google Scholar

Gruszecki, Krzysztof. 2019. Komentarz do art. 5. Prawo ochrony środowiska. Komentarz,
  Google Scholar

wyd. V. Warszawa: Wolters Kluwer, wydanie elektroniczne LEX, Dostęp: 07.01.2022.
  Google Scholar

Gruszecki, Krzysztof. 2019. Komentarz do art. 80. Prawo ochrony środowiska. Komentarz, wyd. V. Warszawa: Wolters Kluwer, wydanie elektroniczne LEX, Dostęp: 7.01.2022.
  Google Scholar

Hedenus, Fredrik and Stefan Wirsenius, Daniel J.A. Johansson. 2014. The importance of reduced meat and dairy consumption for meeting stringent climate change targets. Climatic Change 124(1–2), 89. DOI: 10.1007/s10584-014-1104-5.
  Google Scholar

Hosonuma, Noriko et al. 2012. An assessment of deforestation and forest degradation drivers in developing countries. Environmental Research Letters 7(4), 1–13, DOI:10.1088/1748-9326/7/4/044009.
  Google Scholar

Jendrośka Jerzy (red.). 2012. Leksykon ochrony środowiska, Warszawa, 193.
  Google Scholar

Kissinger, Gabrielle et al. 2012. Drivers of Deforestation and Forest Degradation: A synthesis report for REDD+ Policymakers. Lexeme Consulting, 1–48.
  Google Scholar

Lipiński, Aleksander. 2010. Prawne podstawy ochrony środowiska, Warszawa, 32.
  Google Scholar

MacLeod Michael et al. 2013. Greenhouse gas emissions from pig and chicken supply chains – A global life cycle Assessment. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 68.
  Google Scholar

Masson-Delmotte, Valérie et al. 2018. Summary for Policymakers. In: Global Warming of 1.5°C.
  Google Scholar

An IPCC Special Report on the impacts of global warming of 1.5°C above pre-industrial levels and related global greenhouse gas emission pathways, in the context of strengthening the global response to the threat of climate change, sustainable development, and efforts to eradicate poverty. Cambridge University Press, 3–24. DOI: 10.1017/9781009157940.001.
  Google Scholar

Mekonnen, Mesfin M. and Hoekstra, Aryen Y. 2012. A Global Assessment of the Water Footprint of Farm Animal Products. Ecosystems 15(3), 401–415. DOI:10.1007/s10021- 011-9517-8.
  Google Scholar

Mucha, Joanna. 2013. Legitymacja procesowa w sprawach o zaprzestanie tzw. nieekologicznej reklamy w świetle przepisów ustawy – Prawo ochrony środowiska. Przegląd Prawa Ochrony Środowiska 2: 31.
  Google Scholar

Opio, Christopher. et al. 2013. Greenhouse gas emissions from ruminant supply chains – A global life cycle Assessment. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 48.
  Google Scholar

Rakoczy, Bartosz. 2013. Komentarz do art. 80. W: Prawo ochrony środowiska. Komentarz, (red.) Zbigniew Bukowski, Ewa Katarzyna Czech, Karolina Karpus, Warszawa: Wolters Kluwer, Wydanie elektroniczne LEX. Dostęp: 7.01.2023.
  Google Scholar

Sharma, Anket et al. 2019. Worldwide pesticide usage and its impacts on ecosystem. SN Applied Sciences 1(1446), 1–2. DOI: 10.1007/s42452-019-1485-1.
  Google Scholar

Springmann, Marco et al. 2018. Options for keeping the food system within environmental limits. Nature 562, 520. DOI:10.1038/s41586-018-0594-0.
  Google Scholar

Westhoek, Henk et al. 2015. Nitrogen on the table: The influence of food choices on nitrogen emissions and the European environment, Centre for Ecology & Hydrology, 70.
  Google Scholar

Encyklopedia PWN. Dostęp: 30.11.2021. https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/3966917/reklama.html.
  Google Scholar

European Commission. Proud of EU beef. Dostęp: 28.12.2022. https://ec.europa.eu/chafea/agri/en/campaigns/proud-eu-beef
  Google Scholar

Eurostat. 2016a, Archive: Small and large farms in the EU – statistics from the farm structure survey. Dostęp: 28.12.2022. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index. php?title=Archive:Small_and_large_farms_in_the_EU_-_statistics_from_the_farm_structure_survey
  Google Scholar

Eurostat. 2016b. Share of livestock units, by economic size o-f farm, EU-28, 2005–2013. Dostęp: 18.05.2022. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:
  Google Scholar

Share_of_livestock_units,_by_economic_size_o-ffarm,EU-28,2005%E2%80%932013(%25 oftotal).png
  Google Scholar

Uchwała nr 8/2021. Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mięsa Wieprzowego z dnia 13 lipca 2021 r w sprawie przyjęcia strategii promocji dla branży mięsa wieprzowego na rok 2022. Dostęp: 30.11.2021. https://bip.kowr.gov.pl/uploads/pliki/fundusze/fpmwp/
  Google Scholar

strategia_prom_fpmwiep_2022_uchw8_2021.pdf
  Google Scholar

UNFCCC, Glasgow Climate Pact, Decision -/CP.26, advance unedited version, Dostęp: 10.07.2022. https://unfccc.int/sites/default/files/resource/cop26_auv_2f_cover_decision.pdf
  Google Scholar


Published
2023-07-16

Cited by

Nowak, F. (2023). Interpretation of Article 80 of the Environmental Protection Law in the context of meat promotion. The Opole Studies in Administration and Law, 21(1), 177–197. https://doi.org/10.25167/osap.4989

Authors

Franciszek Nowak 

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.


License

Copyright (c) 2023 The Opole Studies in Administration and Law

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Author’s economic rights to published works are held by Opole University (collective works) and individual Authors (individual parts of the collective work, ones that form a separate entity).

The journal Opole Studies in Administration and Law accepts for publication only works which have not been in circulation before.

On the basis of the Regulation (2016/679) of the European Parliament and of the Council of 27 April 2016 on the protection of natural persons with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data, and repealing Directive 95/46/EC (referred to as General Data Protection Regulation or RODO) Opole University, based at 11a Plac Kopernika, 45-040 Opole, is the personal data controller for all the authors publishing their works in the Opole Studies in Administration and Law.

The articles published in Opole Studies in Administration and Law are available under a licence Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0).

 

For aricles till 2017 your use is permitted by an applicable exception or limitation  –  see: 
Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Read more about the license CC BY-NC-ND 4.0:
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

View Legal Code:
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode