Interpretation of Article 80 of the Environmental Protection Law in the context of meat promotion
Franciszek Nowak
Uniwersytet JagiellońskiAbstract
The meat sector is responsible for a significant part of the anthropogenic greenhouse
gases, and without its transformation it is not possible to stop the climate change. The
easiest way to decrease the meat sector’s carbon footprint is to change meat consumption
models, to which advertisements or other types of promotion can contribute. According
to Article 80 of the Environmental Protection Law, promotion of goods and services that
encourage a consumption model inconsistent with the principles of environmental protection
and sustainable development is prohibited. Advertising red meat seems to fulfill all the
rationales of the above provision. In order to verify this thesis, this publication performs
a detailed analysis of the rationales of the prohibition of non-ecological advertising relating
it to red meat promotions. The main purpose of the publication is to interpret Article 80
of the Environmental Protection Law, which can be used to counteract the most harmful
manifestations of human activity.
Keywords:
sustainability, advertising, meat, climate, environmentReferences
Rządowy projekt ustawy o ochronie środowiska, druk sejmowy nr 1856 z 17 kwietnia 2000 r.
Google Scholar
Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska, t.j.: Dz.U. z 2022 poz. 2556 z późn. zm.
Google Scholar
Ustawa z dnia 29 grudnia 1992 r. o radiofonii i telewizji t.j.: Dz.U. z 2020 poz. 805 z późn. zm.
Google Scholar
Wyrok SA w Warszawie z 8 grudnia 2009 r., VI ACa 621/09, Apel.-W-wa 2010, nr 3, poz. 28.
Google Scholar
Wyrok SO w Jeleniej Górze z 12 marca 2020 r., I C 959/18, (niepubl.).
Google Scholar
Wyrok TK z 13 maja 2009 r., sygn. Kp 2/09, OTK-A 2009, nr 5, poz. 66.
Google Scholar
Wyrok TK z 6 czerwca 2006 r., sygn. K 23/05, OTK-A 2006, nr 6, poz. 62.
Google Scholar
Adach-Stankiewicz, Ewa. 2021. Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2020 roku. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa, 1, Dostęp: 28.12.2022. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/handel/
Google Scholar
dostawy-na-rynek-krajowy-oraz-spozycie-niektorych-artykulow-konsumpcyjnych-na-1-mieszkanca-w-2020-roku,9,11.html.
Google Scholar
Bukowski, Zbigniew. 2005. Pojęcie zrównoważonego rozwoju w prawie polskim. W: Zrównoważony
Google Scholar
Rozwój. Od utopii do praw człowieka, (red.) Andrzej Papuziński, 104–118. Bydgoszcz, s. 113.
Google Scholar
Bywalec, Czesław i Leszek Rudnicki. 2002. Konsumpcja. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 13.
Google Scholar
Dziedzic-Chojnacka, D., Chojnacki, D. 2007. Zakaz reklamy nieekologicznej w polskim prawie ochrony środowiska. Radca Prawny 4: 58.
Google Scholar
European Commission, Directorate-General for Agriculture and Rural Development. J Peyraud,
Google Scholar
M. MacLeod, 2020 Future of EU livestock: How to contribute to a sustainable agricultural sector?:final report, Publications Office, 6. Dostęp: 28.12.2022. https://data.europa.eu/doi/10.2762/3440.
Google Scholar
European Commission, Eurostat. 2020. Energy, transport and environment statistics 2020 edition, 163. DOI: 10.2785/463410.
Google Scholar
Górski, Marek, Jendrośka, Jerzy (red.). 2001. Komentarz do art. 1. W: Ustawa Prawo ochrony środowiska. Komentarz, (red.) Jerzy Jendrośka et al., Warszawa: Wolters Kluwer, wydanie elektroniczne LEX, Dostęp:07.01.2023.
Google Scholar
Gruszecki, Krzysztof. 2019. Komentarz do art. 5. Prawo ochrony środowiska. Komentarz,
Google Scholar
wyd. V. Warszawa: Wolters Kluwer, wydanie elektroniczne LEX, Dostęp: 07.01.2022.
Google Scholar
Gruszecki, Krzysztof. 2019. Komentarz do art. 80. Prawo ochrony środowiska. Komentarz, wyd. V. Warszawa: Wolters Kluwer, wydanie elektroniczne LEX, Dostęp: 7.01.2022.
Google Scholar
Hedenus, Fredrik and Stefan Wirsenius, Daniel J.A. Johansson. 2014. The importance of reduced meat and dairy consumption for meeting stringent climate change targets. Climatic Change 124(1–2), 89. DOI: 10.1007/s10584-014-1104-5.
Google Scholar
Hosonuma, Noriko et al. 2012. An assessment of deforestation and forest degradation drivers in developing countries. Environmental Research Letters 7(4), 1–13, DOI:10.1088/1748-9326/7/4/044009.
Google Scholar
Jendrośka Jerzy (red.). 2012. Leksykon ochrony środowiska, Warszawa, 193.
Google Scholar
Kissinger, Gabrielle et al. 2012. Drivers of Deforestation and Forest Degradation: A synthesis report for REDD+ Policymakers. Lexeme Consulting, 1–48.
Google Scholar
Lipiński, Aleksander. 2010. Prawne podstawy ochrony środowiska, Warszawa, 32.
Google Scholar
MacLeod Michael et al. 2013. Greenhouse gas emissions from pig and chicken supply chains – A global life cycle Assessment. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 68.
Google Scholar
Masson-Delmotte, Valérie et al. 2018. Summary for Policymakers. In: Global Warming of 1.5°C.
Google Scholar
An IPCC Special Report on the impacts of global warming of 1.5°C above pre-industrial levels and related global greenhouse gas emission pathways, in the context of strengthening the global response to the threat of climate change, sustainable development, and efforts to eradicate poverty. Cambridge University Press, 3–24. DOI: 10.1017/9781009157940.001.
Google Scholar
Mekonnen, Mesfin M. and Hoekstra, Aryen Y. 2012. A Global Assessment of the Water Footprint of Farm Animal Products. Ecosystems 15(3), 401–415. DOI:10.1007/s10021- 011-9517-8.
Google Scholar
Mucha, Joanna. 2013. Legitymacja procesowa w sprawach o zaprzestanie tzw. nieekologicznej reklamy w świetle przepisów ustawy – Prawo ochrony środowiska. Przegląd Prawa Ochrony Środowiska 2: 31.
Google Scholar
Opio, Christopher. et al. 2013. Greenhouse gas emissions from ruminant supply chains – A global life cycle Assessment. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 48.
Google Scholar
Rakoczy, Bartosz. 2013. Komentarz do art. 80. W: Prawo ochrony środowiska. Komentarz, (red.) Zbigniew Bukowski, Ewa Katarzyna Czech, Karolina Karpus, Warszawa: Wolters Kluwer, Wydanie elektroniczne LEX. Dostęp: 7.01.2023.
Google Scholar
Sharma, Anket et al. 2019. Worldwide pesticide usage and its impacts on ecosystem. SN Applied Sciences 1(1446), 1–2. DOI: 10.1007/s42452-019-1485-1.
Google Scholar
Springmann, Marco et al. 2018. Options for keeping the food system within environmental limits. Nature 562, 520. DOI:10.1038/s41586-018-0594-0.
Google Scholar
Westhoek, Henk et al. 2015. Nitrogen on the table: The influence of food choices on nitrogen emissions and the European environment, Centre for Ecology & Hydrology, 70.
Google Scholar
Encyklopedia PWN. Dostęp: 30.11.2021. https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/3966917/reklama.html.
Google Scholar
European Commission. Proud of EU beef. Dostęp: 28.12.2022. https://ec.europa.eu/chafea/agri/en/campaigns/proud-eu-beef
Google Scholar
Eurostat. 2016a, Archive: Small and large farms in the EU – statistics from the farm structure survey. Dostęp: 28.12.2022. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index. php?title=Archive:Small_and_large_farms_in_the_EU_-_statistics_from_the_farm_structure_survey
Google Scholar
Eurostat. 2016b. Share of livestock units, by economic size o-f farm, EU-28, 2005–2013. Dostęp: 18.05.2022. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:
Google Scholar
Share_of_livestock_units,_by_economic_size_o-ffarm,EU-28,2005%E2%80%932013(%25 oftotal).png
Google Scholar
Uchwała nr 8/2021. Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mięsa Wieprzowego z dnia 13 lipca 2021 r w sprawie przyjęcia strategii promocji dla branży mięsa wieprzowego na rok 2022. Dostęp: 30.11.2021. https://bip.kowr.gov.pl/uploads/pliki/fundusze/fpmwp/
Google Scholar
strategia_prom_fpmwiep_2022_uchw8_2021.pdf
Google Scholar
UNFCCC, Glasgow Climate Pact, Decision -/CP.26, advance unedited version, Dostęp: 10.07.2022. https://unfccc.int/sites/default/files/resource/cop26_auv_2f_cover_decision.pdf
Google Scholar
Authors
Franciszek NowakStatistics
Downloads
License
Copyright (c) 2023 The Opole Studies in Administration and Law
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Author’s economic rights to published works are held by Opole University (collective works) and individual Authors (individual parts of the collective work, ones that form a separate entity).
The journal Opole Studies in Administration and Law accepts for publication only works which have not been in circulation before.
On the basis of the Regulation (2016/679) of the European Parliament and of the Council of 27 April 2016 on the protection of natural persons with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data, and repealing Directive 95/46/EC (referred to as General Data Protection Regulation or RODO) Opole University, based at 11a Plac Kopernika, 45-040 Opole, is the personal data controller for all the authors publishing their works in the Opole Studies in Administration and Law.
The articles published in Opole Studies in Administration and Law are available under a licence Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0).
For aricles till 2017 your use is permitted by an applicable exception or limitation – see:
Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Read more about the license CC BY-NC-ND 4.0:
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
View Legal Code:
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode