Batko-Tokarz B., 2023, O guście ze smakiem – czyli kiedy i dlaczego wyraz gust utracił w polszczyźnie znaczenie zmysłowe, „LingVaria”, 1 (35), s. 135–152.
DOI: https://doi.org/10.12797/LV.18.2023.35.10
Google Scholar
Batko-Tokarz B., Przęczek-Kisielak S., 2018, Na kremówkę przy kapucynie do Noworola, czyli o kulinariach po krakowsku (prezentacja materiału). – Język nasz ojczysty w kontaktach międzyludzkich, red. B. Taras, Rzeszów: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, s. 89–110.
Google Scholar
Belcarzowa E., 1960, Czarne jagody, borówki i ich synonimy, „Język Polski”, XL, z. 4, s. 281–291.
Google Scholar
Buława M., 2022, Jarmuż, warmuz, farmuga – o kilku pokrewnych etymologicznie germanizmach w gwarowym słownictwie kulinarnym, „Prace Filologiczne”, LXXVII, s. 25–42.
DOI: https://doi.org/10.32798/pf.995
Google Scholar
Bystroń J., 1995, Megalomania narodowa, Warszawa: Książka i Wiedza.
Google Scholar
Chruszczewski P.P., Kudła M., 2016, Etnonimy pokarmosemiczne: tradycje kulinarne w nazwach grup etnicznych z perspektywy językoznawstwa antropologicznego. – Język. Kultura. Komunikacja, red. S. Wach, K. Buczek, A.R. Knapik, P.P. Chruszczewski, „Prace Komisji Nauk Filologicznych Oddziału Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu”, vol. IX, Wrocław: Polska Akademia Nauk Oddział we Wrocławiu, s. 9–21.
Google Scholar
Cygan S., 2022, Zmiany językowe w świadomości użytkowników gwary Łomżyńskiego i Suwalszczyzny (na przykładzie pola leksykalnego „pożywienie człowieka”), „Annales UMCS. Sectio FF”, XL, 2, s. 195–213.
DOI: https://doi.org/10.17951/ff.2022.40.2.195-213
Google Scholar
Encyklopedia PWN, https://encyklopedia.pwn.pl/ (dostęp: 18.10.2023).
Google Scholar
ISNP – Internetowy słownik nazwisk w Polsce, red. B. Czopek-Kopciuch, H. Górny, M. Magda-Czekaj, E. Palinciuc-Dudek, K. Skowronek, E. Supranowicz, https://nazwiska.ijp.pan.pl (dostęp: 18.10.2023).
Google Scholar
Kuligowska K., 2022, Nazwy potraw we frazeologii polskiej, „Prace Filologiczne”, LXXVII, s. 247–271.
DOI: https://doi.org/10.32798/pf.994
Google Scholar
Kurdyła T., 2014, Jak Hauczok z Kapconem – rzecz o gwarowych przezwiskach mieszkańców sąsiednich wsi. – Język w środowisku wiejskim, t. II: Gwara –społeczeństwo – kultura, red. E. Rudnicka-Fira, M. Błasiak-Tytuła, „Biblioteka Tradycji”, nr CXXXVI, Kraków: Collegium Columbinum, s. 105–120.
Google Scholar
Kurdyła T., 2024, Jak was słyszą, tak was piszą, czyli o pewnym typie przezwisk zbiorowych w gwarach Polski południowo-wschodniej, „Onomastica”, LXVIII, (w druku).
Google Scholar
Kurdyła T., Liszka M., Zachacz M., 2015, Słowniczek gwarowych przezwisk sąsiedzkich z Polski południowo-wschodniej. – Żywa gwara. Rozważania o gwarach polskich na początku XXI wieku, red. M. Pachowicz, Tarnów: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, s. 37–68.
Google Scholar
Mazur R., 2023, O nazwach handlowych polskich miodów pitnych – między tradycją a nowoczesnością, „LingVaria”, 1 (35), s. 237–252.
DOI: https://doi.org/10.12797/LV.18.2023.35.17
Google Scholar
Piechnik A., 2006, Językowy obraz obcego w nieoficjalnych nazwaniach ludności wiejskiej, „LingVaria”, 1 (1), s. 193–201.
Google Scholar
Piechnik A., Ziajka B., 2010, Rola przezwisk w kształtowaniu i rozwijaniu tożsamości wiejskiej wspólnoty językowo-kulturowej (na przykładzie wybranych wsi małopolskich). – Nazwy własne a społeczeństwo, t. I, red. R. Łobodzińska, Łask: Oficyna Wydawnicza Leksem, s. 419–429.
Google Scholar
Przybylska R., Ochmann D. (red.), 2021, Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, Kraków: Libron.
Google Scholar
Przymuszała L., 2021, „Rozkosz dla zmysłów”, czyli język kart dań, „LingVaria”, 1 (31), s. 225–236.
DOI: https://doi.org/10.12797/LV.16.2021.31.17
Google Scholar
Przymuszała L., 2022, O historii nazwy zupy „warmuszka”, „Świat i Słowo”, 39 (2), s. 269–279.
DOI: https://doi.org/10.53052/17313317.2022.49
Google Scholar
Przymuszała L., Świtała-Trybek D. (red.), 2021, Dziedzictwo kulinarne Śląska w nowych odsłonach interpretacyjnych, Opole: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego.
Google Scholar
Przymuszała L., Świtała-Trybek D., 2021, Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska, Opole: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego.
Google Scholar
Stomma L., 2000, Antropologia kultury wsi polskiej XIX w., Gdańsk, http://biblioteka. kijowski.pl/stomma%20ludwik/antropologia%20kultury.pdf (dostęp: 18.10.2023).
Google Scholar
Świtała-Mastalerz J., Świtała-Trybek D., 2008, Śląska spiżarnia. O jodle, warzyniu, maszketach i inkszym pichcyniu, Koszęcin [b.w.].
Google Scholar
Świtała-Trybek D., Przymuszała L., 2018, Dobry żur, kiej w nim szczur. Dziedzictwo kulinarne Śląska w tekstach kultury, Opole: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego.
Google Scholar
Witaszek-Samborska M., 2005, Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza.
Google Scholar
Żarski W., 2008, Książka kucharska jako tekst, Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego.
Google Scholar
Żarski W. (red.), 2017, Kuchnia i stół w komunikacji społecznej. Tekst, dyskurs, kultura, wyd. 2, Wrocław: Oficyna Wydawnicza Atut.
Google Scholar